Kíséretet járja be Európát – az őszödi beszéd kísértete. Rögvest elnézésedet is kérem, Kedves Olvasó, hiszen nyilvánvaló, hogy ez a kísértet nem Európát járja be, csupán csak kis hazánkat, Magyarországot. E kis pontatlanságtól eltekintve azonban minden egyéb vonatkozásban oly találónak éreztem a híres mondatot, hogy nem tudtam megállni, muszáj volt idéznem.

Szóval, kísért az őszödi beszéd, amely évekkel ezelőtt alaposan felforgatta a hazai politikai életet. Gyurcsány Ferenc híres (vagy hírhedt) „hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal”, illetve „elk..tuk” tartalmú beszéde, amelynek során a miniszterelnök az MSZP tagság szemébe vágta, hogy bizony egy jó ideig nem csináltak mást, csak elszabták a dolgokat, meg hazudtak a népnek. A tagságnak szánt őszinte helyzetfeltáró beszéd kiszivárgott és természetszerűleg jókora botrányt keltett. A jónép felháborodott, ami érthető, hiszen senki se szereti, ha a képébe hazudnak.  Az ellenzék fejeket követelt (legelső helyen magának a miniszterelnöknek a fejét), Gyurcsány egyébként sem fényes népszerűségi indexe a mélybe zuhant. A politikai és a közéleti levegő igen puskaporossá vált és az is maradt egészen a következő választásokig (tüntetésekkel, gyújtogatásokkal, TV székház ostrommal).  Végül a választásokat elsöprő, kétharmados többséggel az addigi ellenzék nyerte, élén a FIDESZ-MPP-vel.

A választások után Gyurcsánnyal együtt a beszéd is lekerült a napirendről, bár egy ideig még pedzegették innen-onnan, hogy jó lenne tudni, kik felelősek az ominózus, Gyurcsányt és az MSZP-t alaposan lejárató mondatok kiszivárogtatásáért. Sajnos a felelősök nevét nem tudtuk meg, annak ellenére nem, hogy Gyurcsány Ferenc még 2011 nyarán egy levélben elküldte a neveket Mesterházi Attilának. Ő azonban, úgy tűnik, nem annyira kíváncsi lélek, ezért aztán teátrális keretek között, a sajtó jelenlétében ledarálta a neveket tartalmazó borítékot. Meg kellett elégednünk egy talányos utalással Gyurcsány részéről, hogy három MSZP-s politikus, két férfi és egy nő neve volt a borítékban.

A beszéd – a minden csoda három napig tart aranyigazság jegyében – szép csöndben elfelejtődött. A feledés azonban nem volt túl hosszú. Az újabb választások közeledtével egyszerre csak előtűnt a homályból és újfent elkezdte foglalkoztatni a közvéleményt. A Demokratikus Koalíció eleddig javarészt ismeretlen szóvivője, a civilben építési vállalkozó Szabó Bálint állt meglepetésszerűen a sajtó nyilvánossága elé egy titokzatos történettel és egy nem kevésbé titokzatos rejtvénnyel.

A történet szerint a beszéd az azóta megboldogult bolíviai-magyar zsoldos, Eduardo Rózsa-Flores révén került nyilvánosságra. Hogy ő honnan kaphatta, azt nem tudni, csak találgatások vannak (Szilvásy György titokminiszter, Tóth György informatikus és mások neve merült fel). Rózsa-Flores állítólag egy Eötvös utcai lakásban játszotta le a beszédről készült hangfelvételt néhány embernek.  Szabó Bálint meg is nevezett közülük hármat, az MSZP tagjait, Ferenc, Imre és Katalin nevűeket (a Ferencről a miheztartás végett mindjárt leszögezte, hogy nem azonos Gyurcsány Ferenccel).

Sokan vannak, akik szeretik a rébuszokat, ám Szabó Bálint fenti rejtvénye valahogy nem aratott túl nagy sikert, annak ellenére nem, hogy láthatóan erős átfedést mutatott Gyurcsány Ferenc korábbi, még keresztnevek nélküli rébuszával. Egyesek bizonyítékokat, mások leginkább teljes neveket követeltek, megint mások rámutattak, hogy a történetben szereplő Eötvös utcai lakás, ahol a felvétel állítólag lejátszásra került, a nevezett időpontban már régen nem is volt Rózsa-Flores birtokában, így ott nem is találkozhatott senkivel, azaz a story már ezen a ponton megbukni látszik.

Lehet, hogy vannak a történetnek gyenge pontjai, ezzel együtt a körülötte kialakult felhajtás csak nem akar csendesülni. Elterjedt például, hogy Szabó kilép a DK-ból, amit az érintett előbb cáfolt, majd bejelentette, hogy a tagságát szüneteltetni akarja (amit senki sem értett), végül, amint kiderült, hogy a szüneteltetés nem lehetséges, Szabó mégis a kilépés mellett döntött.

Június végén ismét a kamerák elé állt és – Agatha Christie-t megszégyenítő módon – tovább szőtte a krimi szálait. Elmondta, hogy az ominózus Eötvös utcai lakásban Rózsa-Flores mellett hét ember volt jelen (mint a szólásbeli gonoszok), a már említett három MSZP-s politikuson kívül mégy egy baloldali és három jobboldali politikus is. A három jobboldali közül mindjárt meg is nevezte Bíró Márk fideszes képviselőt, aki a történet szerint jóban volt Rózsa-Flores-zel, olyannyira, hogy megkapta tőle azt a hangfelvételt –történetünk immáron második felvételét –, amely az Eötvös utcai eseményt rögzítette elejétől a végéig.

Szabó Bálint azzal zárta nyilatkozatát, hogy újabb krimibe illő bejelentést tett: hetente meg fog nevezni egy újabb személyt azok közül, akik a beszéd lejátszásakor jelen voltak. Ezen a ponton az embernek már tényleg elkezd borsózni a háta az izgalomtól és a körmét lerágva várja, hogy múljanak a hetek és újabb nevek hangozzanak el. A hetek rendben el is telnek (azóta szám szerint eltelt több mint három), ám a heti bejelentéseknek se híre, se hamva. Mondhatnám, újabb regényes fordulattal Szabó Bálint eltűnt a színről!

Az ember nem állja meg, hogy fel ne tegyen néhány kérdést. Most akkor tulajdonképpen mi ez az egész? Miért állt elő Szabó Bálint ezzel a krimivel, meg a hozzájuk kapcsolódó rejtvénnyel, majd tűnt el, mielőtt a megfejtést elárulta volna? Egyáltalán, ki áll annak hátterében, hogy ez az őszödi beszédes történet ismét előkerült? És leginkább, magának a beszédnek a kiszivárgása anno kinek a műve volt?

Egyértelmű, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülése a FIDESZ vezette akkori ellenzék malmára hajtotta a vizet. Ebből első blikkre nyilván az következne, hogy a kiszivárogtatás a FIDESZ műve volt. Csakhogy ez egy mégoly ügyes és elszánt FIDESZ-nek sem sikerülhetett volna, ha a másik oldalról valakik az ominózus felvételt rendelkezésükre nem bocsátják. Nagyon valószínű tehát, hogy – amint Szabó Bálint állítja – MSZP-sek keze (is) volt a dologban. Például ha a belső ellenzéke el akarta takarítani az útból Gyurcsány Ferencet, keresve sem találhatott volna jobb megoldást. Más kérdés, hogy a volt miniszterelnökkel együtt az MSZP-t is sikerült ezzel a manőverrel taccsra tenni. És épp ez szól az MSZP-s belső ellenzéki verzió ellen, hiszen ez a „nemkívánatos mellékhatás” előre sejthető volt. A harmadik – legmeglepőbb – verzió szerint a kiszivárogtatás mögött maga Gyurcsány Ferenc és tanácsadói álltak. Úgy vélhették, a beszéd olyan frenetikus hatással volt az MSZP-s tagságra, hogy érdemes nyilvánosságra hozni és abból valamiféle előnyt kovácsolni. Ez a verzió azért meglepő, mert elképesztően naiv optimizmusra (már-már azt mondaná az ember, butaságra) vall azt feltételezni, hogy a „hazudtunk” meg az „elk..tuk” tartalmú beszéd nyilvánosságra kerülése Gyurcsány számára bármilyen előnyt jelenthetett volna. Egyik verzió sem igazán életszagú tehát. Már az is hihetőbbnek tűnik, hogy a jobboldal tudomást szerzett az ominózus beszédről és egészen egyszerűen az emberi sértettséget illetve az emberi kapzsiságot kihasználva, bizonyos embereket lefizetve jutott a felvételhez.

Hogy a beszéd – gyenge szóviccel élve – ismét beszédtéma, az logikailag megint csak lehet a FIDESZ műve, hiszen a kérdés felmelegítésével egy fontos politikai ellenfelet lehet félreállítani. A jobboldal kommunikációjából eléggé egyértelmű, hogy Gyurcsányt és Bajnait, illetve az általuk fémjelzett kormányzást tekinti fő ellenségnek, és napnál is világosabb, hogy az egyiket az őszödi hazudozós beszéddel, a másikat a Hajdú BÉT-es libaüggyel lehet legjobban lejáratni. Az is világos ugyanakkor, hogy a beszéd ügyet felmelegítő Szabó Bálint nem fideszes, hanem a Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció tagja, nehezen hihető, hogy a FIDESZ bízta volna meg. Éppen ezért gondolják sokan, hogy az újabb beszéd ügy mögött nem a FIDESZ, hanem most is Gyurcsány Ferenc áll, aki ilyen módon akarja zsarolni a baloldal többi szereplőjét, főként Bajnai Gordont, és Mesterházi Attilát, azt üzenve nekik, hogy ha nem akarnak nagyobb balhét, ne hagyják ki a formálódó baloldali összefogásból. Persze az sem kizárható, hogy pont a Bajnai vezette Együtt 2014, illetve a Mesterházi irányította MSZP gondolja úgy, hogy az őszödi ügyet azért érdemes felkavarni, mert így a baloldali versenytárs Gyurcsányt ki lehet iktatni a további versenyből. Mindkét verzió erős szépséghibája, hogy a beszédügy felmelegítése láthatóan önveszélyes, amolyan igazi kétélű fegyver, aki alkalmazza, nagyon sokat árthat vele önmagának. Éppen ezért, ha tippelnem kellene, átgondolt taktika és stratégia helyett leginkább megint csak az emberi sértettséget és kapzsiságot sejteném az ügy hátterében, azaz valaki személyesen nagyon megsértődhetett Gyurcsány Ferencre, és így akar törleszteni, más valaki meg esetleg sokat keres azzal, hogy ismét az őszödi beszéd vált a fő politikai beszédtémává.

A dolgok sokszor lényegesen egyszerűbbek annál, aminek látszanak. Valami azt súgja, hogy most sincs ez másként.

Szerző: Tűnődő  2013.07.22. 07:00 8 komment

Üdv a harmadik évezredben! (Gondolat 2012)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

Egy menedzser tűnődései (Gondolat 2011)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr85417963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rwindx 2013.07.23. 11:23:21

"...egyszerre csak előtűnt a homályból és újfent elkezdte foglalkoztatni a közvéleményt."

Ezt az egyet kétlem.

Bambano 2013.07.23. 22:36:28

az a beszéd sosem volt őszinte, helyzetfeltáró beszéd, nem is ez volt a célja.

Andráska8 2013.07.23. 23:03:48

Ez az ember láthatóan hazudik. Mégis Gyurcsány embere hogyan került a Heti Válaszhoz?
Teljesen hiteltelen történetet adott elő.

Már kezdetekben támadták őt Szegeden, hogy mit is keres egy ilyen kétes alak a DK-ban. Akkor azt sikerült elérni, hogy visszavontak tőle Szegeden minden pozíciót (pusztán csak ott volt önjelölt szóvivő), a DK-ban nem.

Mit és kit zsarolhatna Gyurcsány ezzel a teljesen hiteltelen emberrel?
nem is értem az egész írást, miért kell ezzel foglalkozni?
Amennyiben nem veszik be az összefogásba Gyurcsányt, a DK önállóan indul. Ezt már az évértékelőjében elmondta Gyurcsány.
Ugyanis azzal kiderül az is, hogy nem lesz közös lista, így kormányváltás sem.
azaz a jelenlegi ellenzék nem is akar kormányra kerülni.

Tűnődő 2013.07.24. 00:39:08

@Rwindx: Mi az amit kétlesz? Hogy előtűnt, vagy hogy elkezdte foglalkoztatni a közvéleményt?

Tűnődő 2013.07.24. 00:39:41

@Bambano: Hanem mit volt a célja?

Tűnődő 2013.07.24. 00:51:35

@Andráska8: Elmagyarázom. Nem magával az emberrel tud zsarolni, hanem azzal az információval, amit rajta keresztül kitálal. Hogy kit zsarol? Erre az írásban kitértem, nem ismétlem.

Persze, a választáson elindulhat egyedül is a DK, és az előrejelzések szerint szerezne is vagy kemény 2%-ot. Totál égés, nulla eredmény. Na, innentől kezdve érdekes, hogy beveszik-e az összefogásba vagy sem és milyen formában.

Hogy a jelenlegi ellenzék nem is akar kormányra kerülni? Ezt sokszor, sok ellenzéknél elmondták már. Marhaság. Minden ellenzék mindig kormányra akar kerülni. Ez a mostani is, ez nem kérdés. Hogy tud-e, az a kérdés. Szétdarabolódva nyilván nem tud. Összefogásban talán-talán. Ezt nagyjából mindegyikük felismerte már. De ettől még nem biztos, hogy megy az összefogás, ennek látjuk a különböző jeleit.

Rwindx 2013.07.24. 16:54:09

@Tűnődő: Ehh, mire tippelsz az alapján hogy előtűnt az tény?

hajszál 2013.07.27. 22:29:38

Az ellenzék totálisan szétszórt és összevissza ötletelő. Ez sajnos nagyon bejön a fidesznek és egyre nagyobb önbizalommal ülik meg a lovat, nagy esélyük van egy újabb győzelemre. Az emberek nagy részét már ügyesen befolyásolják, Orbán bolsevik trükkjei bejönnek. Bajnai remegő lábakkal dadogva jött haza és sajnos nem tud úrrá lenni azóta sem a helyzeten. Egyetértek azzal, hogy sokkal nagyobb összefogásra lenne szükség a sikerhez. Fogalmam sincs, hogy ezt a témát (öszöd)ki és miért vette elő, de elég lényegtelen a kérdés szerintem.
süti beállítások módosítása