Nem nagyon ismerek olyan embert, aki szereti a kánikulát. Még azok is, akik egyébként a meleg időt, a napsütést, a nyarat kedvelik, a kánikulában szenvednek, mint a kutya. Ilyenkor az ember izzad már minimális mozgás után is, a ruha pillanatok alatt rátapad a testre, nincs mit tenni. Ha nincs klíma, az a baj, mert az ember csak piheg, mint a tömött liba. Ha van klíma, az a baj, mert általában nehéz eltalálni el az ideális hőmérsékletet, könnyen túlhűt a rendszer, abból meg jön a megfázás.

De talán a legrosszabb a kánikulában, hogy az ember nem tudja, mit egyen. Valahogy minden, még a megszokott, kedvenc ételünk is, túl nehéznek tűnik, túl sok energiát ad, amit ilyenkor legkevésbé sem kívánunk, hiszen a szervezet nehezen emészti. Aztán ott a másik kérdés, hogy mit igyunk. Van ugye a klasszikus megközelítés, nevezetesen igyunk jól behűtött sört, kólát, jeges teát, ásványvizet. Jó is mindegyik, csak az a gond, hogy ezektől az ember még többet izzad, mint mielőtt megitta. Vannak, akik az ellenkezőjére, a forró teára esküsznek, mert ettől ugyan izzad az ember egy pár percig, mint a ló, de utána lehűl. A kínaiaknak jól megy ez a módszer, de európai kultúrkörben valahogy idegennek hat.

Nem könnyű tehát a feladvány, de szerencsére mindenkinek vannak csalhatatlan, bevált receptjei, amelyeket jó szívvel tud ajánlani másoknak. Nekem is van, ételre is italra egyaránt, ezeket most szeretném közkinccsé tenni, hátha mások is megkedvelik. Az én kánikulai menüm a következő:

Olívaolajon sült padlizsánszeletek tzatzikivel

Könnyű és finom, igazi nyári előétel. A padlizsánt meghámozzuk, fél centi vastag szeletekre vágjuk, enyhén besózzuk. A szeleteket olívaolajon néhány percig sütjük, amíg kissé megpuhulnak. A megsült szeleteket papírszalvétára helyezzük, hogy a felesleges olajat leszívja a padlizsánról. Közben tzatizkit készítünk: egy fél kígyóuborkát vékony szeletekre vágunk, besózzuk és állni hagyjuk. Közben 3 dl joghurtot öntünk egy tálba, belekeverünk 2 evőkanál olívaolajat, 2-3 gerezd fokhagymát fokhagymanyomóval szétnyomva, vagy apróra vágva, és egy csomag kaprot szintén apróra vágva. Megsózzuk és az egészet jól összekeverjük. Az időközben levet eresztett uborkából a levet kinyomkodjuk és hozzáadjuk a joghurthoz. Máris tálalható: a tányérra teszünk 2-3 szelet sült padlizsánt, majd rá néhány evőkanál tzatzikit – isteni kombináció.

Andalúz gazpacho

Kánikulában verhetetlen a jégbe hűtött andalúz gazpacho leves. Veszünk 1 liter paradicsomlét, amelybe belekeverünk 2 evőkanál olívaolajat, ízlés szerint sót, borsot, és egy citrom levét, valamint három nagyobb paradicsomot, meghámozva és összeturmixolva. Az egészet jól összedolgozzuk, ez lesz tulajdonképpen a leves. Persze nem csak üresen esszük! Veszünk fél kígyóuborkát (pont jó lesz, ami megmaradt a tzatziki készítésekor), 2-3 fehérpaprikát, valamint egy szép nagy lilahagymát. Mind a hármat nagyon apró kockákra vágjuk és egy-egy üvegtálkába tesszük (nem összekeverve). Mindegyiket alaposan behűtjűk, ugyanígy a levest is. Ha jól behűlt, máris tálalhatjuk. Minden tányérba teszünk egy-egy jó evőkanállal az uborkából, a paprikából és a hagymából, majd rámerünk 2-3 merőkanállal a paradicsomlevesből, aztán már kanalazhatjuk is ezt a jéghideg, vitaminnal teli finomságot.

Tonhalas, paradicsomos, fokhagymás farfalle

Néhány gerezd fokhagymát vékony szeletekre vágunk és olívaolajon megpirítunk. Közben 2-3 paradicsomot meghámozunk, és apró kockákra vágunk, majd hozzáadjuk a megpirult fokhagymához. Egy darabig pároljuk a paradicsomot, közben megsózzuk és fehérborssal ízesítjük. 5-6 perc párolás után hozzáadjuk a tonhalat, és így rotyogtatjuk tovább. Végül, újabb néhány perc múlva az egészet nyakon öntjük 2 dl tejszínnel és beleszórunk néhány kávéskanál tetszés szerinti zöldfűszert, lehet oregano, bazsalikom, petrezselyem, vagy ezek bármilyen keveréke. Amikor a tejszín is elkezd rotyogni, levesszük a tűzről. Közben kifőzünk egy adag farfalle tesztát, vagy ha jobban szeretjük, lehet makaróni, spagetti, penne, fusilli, vagy bármi más, és már tálaljuk is. Az benne a legjobb, hogy a tonhalas, paradicsomos szósznak rengeteg leve van, így a tészta nem lesz száraz.

Könnyű fehér vagy rosé borból készült fröccs

Melegben a legjobb ital, finom, a szomjat kitűnően oltja, mellesleg nem izzaszt. Könnyű fehérborból (chardonnay, cserszegi, pinot grigio) vagy roséból (kékfrankos rosé, merlot rosé, vagy ezek bármilyen házasítása), készítjük. 1/3 rész bor, 2/3 rész jéghideg szénsavas ásványvíz adja szerintem a legjobb kombinációt, amely kellően ízes, kicsit savanykás, épp annyira, hogy a szomjunkat jól oltsa, hideg, de nem túlságosan, így nem fogunk tőle izzadni, egyszóval tökéletes.

Ha a fenti menüsort megkóstoltuk, utána ittunk 1-2 fröccsöt, majd vettünk egy kellemes hűvös zuhanyt, egészen más színben látjuk majd a világot, még kánikulában is!

(Ez az írás Kánikula címmel szerepel az Egy menedzser tűnődései című kötetben.)

Szerző: Tűnődő  2012.08.20. 08:31 2 komment

Üdv a harmadik évezredben! (Gondolat 2012)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

Egy menedzser tűnődései (Gondolat 2011)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr924721052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

roqfort 2012.08.23. 12:26:48

Nagyon finomnak tűnnek, még a nyár vége előtt kipróbálom őket:-). Kedvelem ezeket a blogokat a szerzőtől. megnyugtató, bólcselkedő elmélkedések. Kifejezetten kellemes rájuk kattintani a bulváros ostoba címek és (sokszor) cikkek után, sajnos még itt a Napi-.hu-n is:-(.
Bár valszeg ezzel nem fog annyi hirdetés bevételt termelni mint a Napi rejtett vagy feltüntetett "x"-es cikkei, illetve hirdetései:-)

Tűnődő 2012.08.23. 20:59:36

@roqfort: Köszönöm az elismerő szavakat, mitagadás, jólesik. Igyekszem a továbbiakban is kiérdemelni a figyelmet! :-)
süti beállítások módosítása