Üssük fel a Wikipédiát, Kedves Olvasó, és keressük meg az evolúció kifejezést. A következő meghatározást találjuk:

„A biológiai evolúció alatt folyamatos változások olyan sorozatát értjük, melynek során az egyedek öröklődő jellegei nemzedékről nemzedékre változnak. Kicsit másképpen fogalmazva, evolúció alatt az élőlények változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodását értjük, amely alkalmazkodást génállományuk, ezen keresztül tulajdonságaik megváltozásával érik el.

Az egyedi tulajdonságokat gének hordozzák, melyek a szaporodás során másolással kerülnek át a következő nemzedékbe. A gének másolódásakor kisebb-nagyobb véletlenszerű eltérések, úgynevezett mutációk mehetnek végbe, amelyek megváltoztatják az utód élőlény génkészletét. A változások új tulajdonságokban, megváltozott jellegekben fejeződhetnek ki, melyek sikeres szaporodás során továbbörökíthetők. A változások egy része pozitív hatású, növeli a túlélési, illetve a szaporodási esélyt, ez esetben a következő nemzedékben növekszik a gyakoriságuk. Más változások csökkentik a túlélési, szaporodási esélyeket, azaz az egyed életképességét, így ritkábbá válnak a populációban, hiszen a továbbadásukra is jóval kisebb mértékben kerül sor, mint a »sikeres« mutációk esetében. Ez a természetes szelekciónak nevezett folyamat az adott környezethez való alkalmazkodást, adaptációt teszi lehetővé, mely az élőlényeket folyamatosan változtatja, és végső soron új fajok kialakulását eredményezheti.”

Az evolúció fentiek szerinti, részletes leírása először Charles Darwin 1859-es, A fajok eredete című könyvében jelent meg. Kezdetben értetlenség, kétkedés, sőt egyenesen felháborodás fogadta, részben nem értették, részben félreértették, ezért kiforgatták és pellengérre állították állításait, érvelését. Ma is sokszor emlegetjük az evolúció ellenzőinek leghangosabb, legfelháborodottabb mondását, hogy „márpedig az ember nem a majomtól származik”. Mivel azonban a fajok változására, új fajok megjelenésére rendkívül logikus, ésszerű magyarázatot ad az evolúcióelmélet, tudományos körökben hamarosan teljesen elfogadottá vált.

Az elfogadásban közrejátszott az is, hogy a mutációkra, a mutáció következtében megváltozó egyedi jellegekre, a környezethez való alkalmazkodásra egyre több közvetett bizonyítékot találtak. Egyik kedvenc példám ezek közül, hogy a motorizáció következtében megnövekedett a levegő ólomtartalma, amelyhez az emberiség sikeresen alkalmazkodott. Az 1900-ban még halálosnak számító ólomkoncentrációnak ma a sokszorosa sem számít egészségre ártalmasnak, legalábbis az egészségügyi határértékek ezt mutatják.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az evolúcióelmélet a tudományos elfogadottság ellenére máig sem vált általánosan elfogadottá az egész társadalom számára. Elsősorban vallási, teológiai oldalról erős az ellenzés és tagadás mind a mai napig. Az ellenzők szerint a világot, az élőlényeket és az embert is Isten teremtette olyanokká, amilyenek, és még ha változnak is, képtelenség, hogy az ember, a majom, a sertés, a giliszta vagy a banán bármilyen közösséget mutasson egymással, arról a képtelen gondolatról nem is beszélve, hogy ezek egy egyszerű ősi organizmusból, mint közös forrásból fejlődtek volna ki.

Az ellenzők pechjére a tudomány fejlődése megállíthatatlan. Mióta Watson és Crick az 1950-es években felfedezte, hogy a gén nem más, mint egy kettős spirál szerkezetű bonyolult, de kitartó és aprólékos munkával részletesen megismerhető molekula, kutatók százezrei foglalkoznak ennek a molekulának a részletes feltérképezésével, szakszóval a génszekvencia-kutatással.

Mára ez a kutatás odáig vezetett, hogy nemcsak az egyszerűbb élőlények, vírusok, baktériumok, egysejtűek, hanem a bonyolultabb növények, állatok géntérképét is megismertük, sőt nemrégiben elkészült, és mindenki számára elérhetővé vált az ember géntérképe is.

A kutatási eredmények több mint meglepőek, különösen, ha az egyes élőlények genetikai hasonlóságát nézzük. Az még valahol érhető, hogy az ember és a csimpánz genetikai azonossága 99%, bár elgondolkodtató, hogy 1%-nyi különbség milyen jelentős eltérést eredményez külső megjelenésben, képességekben, tulajdonságokban. Az már jóval meglepőbb, hogy a sertés és az ember genetikai azonossága is 90%-os, azaz e két faj is mindössze 10%-ban tér el egymástól genetikai értelemben. De még ebben az esetben is felfedezhetők távoli hasonlóságok, és itt nemcsak a négy lábra, fejre, szemekre, fülekre stb. gondolok, hanem például arra, hogy a setés és az ember egyaránt mindenevő. Még megdöbbentőbb, hogy a külső megjelenésben, tulajdonságokban, képességekben egymástól igen távoli földigiliszta és ember genetikai azonossága még mindig közel 80%-os. A legelképesztőbb azonban az, ha a banán és az ember génállományát hasonlítjuk össze. E két fajnak látszólag annyira nincsen köze egymáshoz, hogy az ember józanésszel semmilyen genetikai egyezőséget nem feltételezhet közöttük. Ennek ellenére a genetikai azonosság igen jelentős, 50%-os!

Az ember tűnődik, morfondírozik ezeken az eredményeken, és önkéntelenül is megfogalmaz magában egy kérdést: ha az evolúciót ellenzőknek van igazuk, és a világot, az élőlényeket és az embert is Isten teremtette olyanokká, amilyenek, ha az egyes fajok nem az evolúció során alakultak ki, és kialakulás szempontjából nincs is közük egymáshoz, akkor milyen magyarázata lehet ennek a nagyfokú genetikai azonosságnak? Másképp megfogalmazva, milyen isteni cél nyilvánulhat meg abban, hogy egy banán és egy ember 50%-ban azonos génállománnyal rendelkezik? Egyáltalán, isteni teremtés útján – azaz kvázi véletlenszerűen – előállhat-e ekkora genetikai azonosság a különböző fajok között?

A kérdések megválaszolását Rád hagyom, Kedves Olvasó!

Szerző: Tűnődő  2012.09.17. 06:00 7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr184781250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balintus · http://napoleon.blog.hu 2012.09.18. 12:54:52

A Windows 7-ben is valószínűleg sok kód maradt a Windows 3.1-ből, mégsem állítjuk hogy magától fejlődött ki :)

manigerzson 2012.09.18. 13:59:40

hadd kezdjem az elején.
katolikus neveltetésem folytán (amibe egy ideig a ministránsi - amolyan papsegédi - foglalatosság is benne részeltetett) elég sokáig hittem én is azokat a vallási tanításokat, melyek a történelem első "dokumentált" munkahetét foglalták magukban. nem mondom, hogy aztán kinyílt a szemem, mert még mindig nem tudom egyikre sem azt mondani cáfolhatatlanul, hogy az az igazság - saját magam képtelen vagyok ellenőrizni bármelyiket.
az egyik "tan" olyan (ma is folytatódó) folyamatot próbál leírni, melyre az én agykapacitásom egyszerűen kevés. a másik "tan" viszont olyan, időben távoli folyamatról beszél, amikor én még nemhogy bűnös gondolat nem voltam, de semmi egyéb sem.

szerintem a vita sokszor nem is csak erről a két dologról, ezek összehasonlításáról szól, hanem az anyagi és nem anyagi dolgokban hívők és nem hívők próbálják meg ütköztetni érveiket. kicsit filmes hasonlattal élve (Mátrix, első rész, mikor Morpheus először próbálja megnyitni Neo látásmódját a Construct-ban) feltennék egy kérdést én is: "What is >real<?" www.youtube.com/watch?v=WnEYHQ9dscY&t=1m31s
hiszen a ma embere csak és kizárólag a saját 5 érzékét használja, miközben egyes kutatások illetve beszámolók szerint nagyon létezik az a bizonyos hatodik, sőt! az is lehet, hogy több is van...
maradjunk annyiban, hogyha létezik a túlvilág (szerintem létezik), erősen meglepődnék, ha csak a keresztény vallás által hirdetett kétpólusú túlvilág létezne. hű, de elkanyarodtam a témától!

visszatérve a poszt eredeti témájára:
az evolúciónál azon akadok meg mindig, mikor azt próbálják megmagyarázni, hogy egy teljesen új fajt fedeztek fel. honnan tudják, hogy az már másik? a kétségek már elég korán, az általános iskolai tanulmányaim során felmerültek. falusi származásom lehetővé tette, hogy olyan brutális és véres események részese, bizonyos életkor után aktív résztvevője legyek, mint a disznó-, vagy csirkevágás. nem tudom mi okból, de az én elmém eléggé asszociatív típus (remélem, ez a helyes kifejezés), tehát mindenben az összefüggéseket, hasonlóságokat keresem. igen, ha méreteiben nem is, de elrendezésében egy csirke és egy disznó "belseje" számomra nagyfokú hasonlóságot mutat, miközben rendszertanilag az egyik a madarak osztályába, a másik az emlősökébe sorolandó. ha ennyire eltérnek, akkor hogy lehetséges, hogy mindkettőnek (a szervek elrendezése szempontjából) ugyanott van a tüdeje, szíve, mája, satöbbije, és még formailag is eléggé hasonlatosak? lehet, hogy nem is velem van a baj, hanem csak a rendszertan határoz meg érdekes értékeket? faj és faj között lehet akkora hasonlóság, hogy nekem, átlagembernek fel sem tűnik a különbség, mégsem képesek egymás közti szaporodásra (ha jól emlékszem, először ilyesmiről az európai és a brit szigeteki akácról, vagy valamelyik másik fafajról olvastam).
ha meg a teremtésben hiszek, akkor meg megint csak arra lyukadok ki, hogy aki megalkotta ezt a rendszert, annak sokkal hatalmasabb, összetettebb elméje volt, ha ezt a sokszínű élővilágot meg tudta valósítani.

Tűnődő 2012.09.19. 23:26:29

@balintus:

"A Windows 7-ben is valószínűleg sok kód maradt a Windows 3.1-ből, mégsem állítjuk hogy magától fejlődött ki :) "

Szellemes a párhuzam.:-)

Csak éppen sántít.

Minthogy a Windows (a számítógépes vírusokkal ellentétben) nem képes önmaga reprodukálására, így valóban nem állíthatjuk, hogy külső beavatkozás nélkül fejlődött volna a Win7. Ebben az értelemben a példád sántít.

Abban az értelemben viszont tökéletes a példa (bár épp az ellenkezőjét igazolja annak, amit szerettél volna), hogy a Win 7 pontosan a Win 3.1-ből és már korábbi Windowsokból, azok továbbfejlesztéseként, tökéletesítéseként állt elő, és ezért lehetnek a kódjában egyezések a korábbi Windowsok kódjával. Az egyezések tehát itt sem véletlen művei, hanem éppen az egymással összefüggő fejlődés bizonyítékai. :-)

Tanulság: a feltűnő hasonlóságokat nem a véletlen eredményezi, hanem valamilyen összekapcsolódás, összefüggés, ok-okozati láncolat.

Tűnődő 2012.09.19. 23:37:06

@manigerzson:

"ha méreteiben nem is, de elrendezésében egy csirke és egy disznó "belseje" számomra nagyfokú hasonlóságot mutat, miközben rendszertanilag az egyik a madarak osztályába, a másik az emlősökébe sorolandó. ha ennyire eltérnek, akkor hogy lehetséges, hogy mindkettőnek (a szervek elrendezése szempontjából) ugyanott van a tüdeje, szíve, mája, satöbbije, és még formailag is eléggé hasonlatosak"

Valóban sok a hasonlóság disznó és csirke között, nem véletlenül, hiszen a törzsfejlődés során erős kapcsolódás fedezhető fel madár és emlős között.

Hogy disznó és madár mégsem ugyanazok a hasonlóság ellenére? Ha mélyebben belemégy a kérdésbe, azért láthatod, hogy igen sok a különbség is, gyomor szerkezete és felépítése, bélcsatorna hossza, tüdő szerkezete és mérete a testhez képest, hogy csak pár példát említsek.

A lényeg éppen ez, erre próbáltam rámutatni. Viszonylag kis genetikai eltérés komoly különbséget tud okozni, eltérő élőlényeket eredményez. Ezek az eltérések megtévesztőek, azt sugallják, hogy a nagyon eltérő élőlényeknek közük sem lehet egymáshoz. Abszurdnak tűnik a feltételezés is, hogy ezek az evolúciós láncban egymást követhették, fejlődésük valahol egymásból következik.

De a jelentős genetikai egyezések elárulják, hogy bizony nem is olyan abszurd ez a feltételezés.

manigerzson 2012.09.20. 03:04:10

@Tűnődő:
a nagyfokú genetikai hasonlóság azt is mutathatja, hogy a "mindenható" által használt program létrehozott életképes és életképtelen fajokat. a program akár azzal a mutációnak nevezett változóval is dolgozhatott, ami miatt nem , vagy nem azonnal látszanak a különbségek.
megint olyan, mintha elkalandoznék, de ha ismered a Star Trek világát, vagy legalábbis a TNG sorozatokat, ott párszor felmerült a téma, hogy hogyan lehetséges, hogy bizonyos fajok, melyek egymástól fényévekre levő bolygókon fejlődtek ki, mégis szaporodhatnak egymás között. tudom-tudom, ez is csak egy mese, bár épp egy mai (tegnapi) Index-cikkben van benne, hogy az élet építőkövei mindenhol jelen vannak a világegyetemben. ( index.hu/tudomany/2012/09/20/veletlenul_eletet_vihettunk_a_marsra/ )tehát ha innen nézzük, akkor igen, megint csak az evolúcióban hívőknek van igazuk. bár a hittel meg mindig az a probléma, hogy akinek nincs, annak sosem fogod tudni megmagyarázni. akinek meg van, annak nincs is szüksége bármilyen magyarázatra...

amúgy a posztod végén lévő gondolatsoron elég sokat gondolkoztam (tényleg! :-D ), mert ha jól tudom, a buddhisták hisznek a reinkarnációban, és szerintük a jelenlegi életünkbeni viselkedésünk nagyban befolyásolja, milyen élőlényként születünk újjá, ami akár egy fűszál is lehet. ezek szerint a banánnal már 50%-ban hasonlítunk is.

balintus · http://napoleon.blog.hu 2012.09.20. 15:42:33

@Tűnődő: Úgy jobb a párhuzam, hogy mindig véletlen hibákkal másoljuk a Windows 3.1-et, letetszteljük, ha nem működik kidobjuk, ha működik, akkor annak a kódjába szemetelünk véletlenszerűen, és azt várjuk tőle hogy majd jobb lesz a végeredmény pár ezer milliárd hibás másolási ciklus után.

Ádám Kertész 2017.01.03. 15:39:51

2012-es téma ugyan, de a háló 'mindent' megőriz. Én most találtam meg. Kerestem a csimpánz és ember genetikai hasonlóságában témát.

Darwin 'felismerte' hogy egyes eltérő élőlények nagyban hasonlítanak. Pintyeknél pedig, hogy teljesen azonos élőlények kicsiben eltérnek. Lényegében ebből a differenciáltságból, valamint a szelekció "erős eb" avagy rátermettség, fitnesz elvén való értelmezése vezetett el az evolúcióelmélet új, részletgazdag, árnyalt, darwini változatához.

A genetika színfalai mögött szinte ismétlődik ez a heuréka élmény. A genetikai hasonlóság a fenotípusos hasonlóság genetikai echója.

De mi a magyarázata ennek a nagyfokú hasonlóságnak??

Az, hogy ahogyan a biológia rendszerében egyre bentebb hatolunk az anyagban, és annak szerveződésében annál több információ, annál több adat kell feldolgozásra kerüljön.

Hány szívünk van? Egy. Tüdőnk? Kettő. Mennyi kamrája van a szívnek? Két kamra, két pitvar. Hány lebenye van a tüdőnek? Baloldalt kettő, jobboldalt három. Oké. Hány alveolusa van, tüdőhólyagocskája? ... (Van néhány...)
Azok hány sejtből állnak... azok hogyan működnek... stb.

Szóval minél bentebb hatolunk ebben a rendszerben annál több számbeli, mértani és kapcsolatrendszerben megnyilvánuló információt találunk!

Az az INFORMÁCIÓMENNYISÉG ami a szövetek, sejtek, biológiai kapcsolatrendszerének szintjén ír le egy egy élőlényt sokkal bőségesebb, mint ami a mimika paramétereit, vagy egyéb részleteket határozza meg.

A természet sokszínűségét nem az őket mélyen leíró bőséges adatmennyiség, hanem a felszínen ható egyre kevesebb, végül nüansznyi eltérések eredményezik!

Dióhájban: A fajokat megkülönböztető információ mennyisége elenyésző az őket leíró információmennyiség egészéhez képest. (kaktusz-ember párhuzamban meg majdnem azonos 50-50% ami azonos, és ami eltér.)

+1 érdekesség. Molekuláris szinten meg egyáltalán nincs különbség. Ugyanis ezen az egységnyi szinten már nem beszélhetünk biológiai rendszerről. Mégsem minden ugyanaz... noha 100%-ban ugyanabból épül fel.
süti beállítások módosítása