Megkezdődött az őssejt per, amelyben ismert személyeket, egy híres műgyűjtőt, egy énekes-műsorvezetőt, egy neves plasztikai sebészt és egy ukrán orvost vádolnak azzal, hogy engedély nélkül végeztek kezeléseket abortumokból kinyert őssejtek felhasználásával, és ezzel üzletszerű csalást követtek el huszonegy, jellemzően gyógyíthatatlan beteg ellen.

A vádlottak kifejezetten őssejtkezelés céljából alapítottak céget Kaposváron az ukrán orvos vezetésével, aki korábban Barbadoson dolgozott egy hasonló őssejtterápiás cégnél, amíg azt be nem kellett zárni. Az orvost a műgyűjtő ismertette össze a plasztikai sebésszel. A műgyűjtő azt követően döntött úgy, hogy ezt az egészségügyi eljárást Magyarországon is elérhetővé kell tenni, hogy édesapját eredményesen kezelte a barbadosi klinikán a szóban forgó ukrán orvos.

A kaposvári cég az őssejteket a környékbeli kórházakból kapott abortumokból nyerte, majd az őssejteket injekció, illetve infúzió segítségével adagolta a betegeknek, akik ezért a kezelésért 20 ezer euró körüli összeget fizettek. Az őssejtek levételére és tárolására volt a cégnek engedélye, azok terápiás felhasználására azonban nem. Az engedélyt a cég alapítását követően többször is megkérték, de nem kapták meg, ennek ellenére 2007-ben megkezdték a klinikán a kezeléseket.

Figyelemre méltó, hogy a perben egyik vádlott sem vallotta magát bűnösnek, annak ellenére, hogy vád szerint a betegeknek javulást (akár gyógyulást) ígértek, a kezelés veszélyeire nem hívták fel a figyelmet, arról pedig mélyen hallgattak, hogy a tevékenységet engedély nélkül végzik. Már önmagában is tanulságos, hogy sem a tulajdonosként érintett műgyűjtő, sem a klinikát, a felszerelést és személyzetet biztosító plasztikai sebész, sem a reklámtevékenységet koordináló műsorvezető, de még a kezelést végző orvos sem érezte, hogy az eljárásuk törvénytelen. A tanúvallomásuk alapján persze olybá tűnik, hogy közülük gyakorlatilag senki sem tudta pontosan, milyen tevékenység folyik a klinikán, betegekkel sem találkozott, illetve beszélt senki, ígéretet meg pláne nem tett egyikük sem a betegek felé. De hát ez már csak így szokott lenni, ha embereket vádolnak meg valamivel, így ennek az erkölcsi tanulságaival most nem kívánok foglalkozni.

Sokkal érdekesebb kérdés számomra, hogy miért is robbant ki ez a botrány, azaz – leegyszerűsítve a kérdést – miért nem kapott engedélyt a kaposvári klinika az őssejtterápiára.

Az őssejtek az összes többsejtű élőlényben megtalálhatók. Különlegességük, hogy úgynevezett mitotikus sejtosztódással képesek a szervezet speciális funkciót ellátó bármilyen sejtjévé alakulni, differenciálódni. Éppen e különleges tulajdonság alapján merült fel, hogy ezek a sejtek gyógyításra használhatók. Az őssejteknek két alapvető típusa van, a magzati őssejt, amelyből a magzat speciális sejtjei kialakulnak, illetve a felnőtt őssejt, amely a felnőtt szervezet szöveteiben található, és a szervezet funkcionális sejtjeinek megújulásában, a szervezet regenerálódásában közreműködik.

Őssejteket lehet csontvelőből és vérből (elsősorban köldökzsinór vérből) nyerni. A csontvelőre épült az egyik első őssejtterápiának tekinthető gyógymód, a csontvelőátültetés, amellyel fehérvérűségben szenvedő betegeket gyógyítottak. Ma már náluk is inkább köldökzsinórvért alkalmaznak, mivel azok igen könnyen alakulnak át csontvelői sejtekké. Neves szaklapok, mint a Nature, a Science időről időre ígéretes kísérletekről számolnak be, amelyek alapján az őssejtektől egy sor egyéb betegség gyógyítását remélik, mint például az Alzheimer-kórét, a Parkinson-kórét, az agyvérzését, a cukorbetegségét, a szívinfarktusét, illetve a daganatos betegségekét.

E sikeres kísérletek alapján felmerül a kérdés – és ezzel kanyarodnék vissza a botrány kirobbanására – hogy miért lépünk fel ilyen keményen azok ellen, akik ezt a túlzás nélkül forradalminak tűnő technológiát elkezdték terápiásan alkalmazni. Boszorkányüldözésről van itt szó, vagy valóban jogos félelmekről, kételyekről?

A sikeres csontvelőátültetések, illetve köldökzsinórvér kezelések ellenére minden kutató egyértelműen úgy foglal állást, hogy az őssejtterápiáknak még nem jött el az idejük. A fő problémát az jelenti, hogy – közérthetően fogalmazva – meg kell mondani az őssejtnek, milyen sejtté alakuljon. Ez elsősorban éppen a magzati őssejtek esetén jelent problémát, mert közvetlenül azok szervezetbe juttatása (befecskendezése után) valamilyen, jelenleg nem ismert jelmechanizmusra van szükség ahhoz, hogy az őssejtek a kívánt sejtté alakuljanak és ne mássá, akár tumorsejtekké is. A tudományos cikkek sajnos számos olyan esetről is beszámolnak, amikor például az agyvérzéses beteg őssejtkezelése agytályogot, a színvinfarktusos betegé pedig daganatot okozott. A felmerülő kérdésre, vajon bizonyítható-e, hogy a tályogot illetve a daganatot az őssejt idézte elő, a válasz sajnos igen, mivel ezekben az esetekben a tályogban, daganatban azonosították egy másik ember, nevezetesen az őssejtet adó donor DNS-ét.

Ezek a kételyek és bizonytalanságok okozzák tehát, hogy az őssejtkezeléssel kapcsolatban egyelőre erőteljes az orvostársadalom fenntartása és ellenállása. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy már nem kell sokat várni, hogy ez az ellenállás megtörjön. A 2012-es év egyik orvosi szenzációját egy Nobel-díjat érdemelt tudományos eredmény jelentette: a brit John B. Gurdon és a japán Jamanaka Sinja megtalálta ugyanis azt a módszert, mellyel az érett sejteket őssejtekké lehet visszaalakítani. Innen már tényleg csak egy lépésnyi távolságra lehet annak felfedezése, hogyan, milyen jel megadásával lehet az őssejtet rábírni arra, hogy megbízhatóan és kiszámíthatóan (ezen van a hangsúly) olyan sejtté alakuljon, amelyre az adott betegség esetén szükség van. Ennek felfedezéséig azonban még türelemmel kell lennünk és – fő tanulságként – egyrészt nem tanácsos milliókat áldoznunk olyan kezelésekre, amelyek hatása legalábbis kérdéses és bizonytalan, de minden bizonnyal helyesebb a kockázatos és veszélyes jelzőket használni, másrészt nem ildomos milliókat elkérnünk ilyen kezelésekért, mert az a veszélyek, rizikók miatt valóban és túlzás nélkül komoly erkölcsi és jogi aggályokat vet fel.

http://www.origo.hu/itthon/20090807-ossejtugy-pakh-imre-magyarorszagi-tevekenysege.html

http://www.origo.hu/itthon/20090730-ossejtugy-jurij-baltajtisz-eloelete.html

http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121217-2012-legnagyobb-orvosi-felfedezesei-bionikus-szem-mobilmeretu-szkenner-tudoatultetes-mehatultetes.html

 

Szerző: Tűnődő  2013.03.28. 10:41 3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr455177274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

curio1 2013.03.29. 12:08:01

Ha az érett sejtek átalakításáért már Nobel díjat lehetett kapni az -figyelembe véve a díjbizottság átfutási idejét - már bőven a gyakorlatban alkalmazzák.
Az össejt terápiát ami a csontvelőből és köldökzsinór vérből vetteket illeti már mind Európában mind az Egyesült Államokban szintén rutinszerűen alkalmazzák.
Figyelembe véve, hogy ez egy új tudomány, sajnos van egy olyan érzésem, hogy megint azzal a magyar orvosi szindrómával állunk szemben amit röviden csak SI (sárga irigység) szoktunk nevezni lásd az otthon szülés esetét.
Sajnos Magyarországon az orvos lobby minden új terápiát élből megakadályoz mert az irányadó professzor urak már újat nem tudnak tanulni, de féltik a meglehetősen nagy jövedelmüket.
Ehhez mindenki asszisztál mert ha nem csinálunk semmit abból baj nem lehet maximum több beteg hal meg.
De az ember halandó, így ezzel nem nagyon törödnek.

rogoka 2013.04.03. 16:03:48

Én pedig támogatom az őssejtkutatást. Lehet azért, mert a családban van olyan beteg, aki akár ettől is remélheti a gyógyulást. Van egy fiam, tőle vetettünk is le őssejtet és elrakattuk. Mi itt csináltuk: humancell.hu/ és elégedettek vagyunk. Az oldalon is vannak cikkek a témáról, hogy mire lehet jó, bár remélem soha nem kell felhasználnunk a gyereknél.

Geonczeol Gyula Felvidek 2015.03.08. 07:16:17

ez is csak politika es penz. Vannak, akik kizarolagos joggal es igen dragan akarjak megtartani ezt az uzletet maguknak es idegen orszagokban follepnek azok ellen, akik ugyancsak kepesek az ossejttel dolgozni.
süti beállítások módosítása