29373_arviz-vedekezes1_1370558104.jpg_397x230

 

 

Sokszor gondolkodom azon, miért megy nekünk magyaroknak annyira nehezen az összefogás. Nyilván sokfélék vagyunk, másként gondolkozunk, ki jobb-, ki baloldali, ki liberális, ki konzervatív,ki vallásos, ki ateista, és még sorolhatnám. De értelmes lények lévén fel kellene ismernünk, hogy vannak a különbségeken túl közös dolgaink, közös érdekeink, amelyek összekötnek bennünket. Ezeknek a közös érdekeknek túl kellene nőni és mutatni a különbségeken, segíteni kellene abban, hogy minden különbség és másként gondolkodás ellenére összetartsunk és többé-kevésbé egy irányba haladjunk.

Példaként olyan nemzetek összefogása lebeg a szemem előtt, mint a svéd vagy a német. Svédországban sok évvel ezelőtt a különböző pártok (ott is van belőlük nem kevés) egy asztalhoz ültek és megállapodtak egy közös alapprogramban. Olyan, minden körülmények között fontos, minden politikai kurzus idején lényeges célokban, mint a vállalkozások fejlesztése, az oktatás és a kutatás támogatása, a társadalombiztosítás fenntartása. Azóta bárki kerül kormányra, bármelyik párt irányít, ehhez a alapprogramhoz mindegyik tartja magát. Ennek megfelelően e célok vonatkozásában nem játsszák el az egy lépés előre, kettő hátra játékot. Nem történik meg az, az egyébként másutt ismerős jelenség, hogy az egyik kormány, az egyik párt vezetésével bevezet valamit, a másik kormány, a másik párt irányításával visszacsinálja azt. Nyilván nem meglepő ezek után, hogy a svédek a vállalkozások fejlesztése, a kutatás, az oktatás és a társadalombiztosítás vonatkozásában töretlenül haladnak előre, még a válságos években is.

A német példa is érdekes. Németország jó pár évvel ezelőtt rájött, hogy nincs értelme lövészárkokat ásni az ország közepén, kígyót-békát kiabálni egymásra, mocskolni a másik felet csak azért, mert másként gondolkodik. Ahelyett, hogy „ a fél ország támogatja a kormányt, a  másik fele kritizálja” műsort tartanák napirenden, úgy döntöttek, hogy úgynevezett nagykoalíciós kormányt alakítanak, az ellenzéki pártok részvételével. Több ciklus óta tart ez a nagykoalíciós kormányzás, láthatóan nem rossz eredménnyel, legalábbis a német gazdaság a válság közepette is igen erős (ha nem a legerősebb) pillére Európának.

A példákat lehetne még sorolni, de nem akarlak untatni velük, Kedves Olvasó. Inkább azon kesergek egy kicsit, hogy mi, magyarok, láthatóan még igen messze vagyunk az ilyen felismerésektől és összefogásoktól. Nálunk dúl a harc, a politikai adok-kapok, egymás gyalázása, nácizása, kommunistázása, pufajkázása, hazaárulózása, harsog a ki-mikor-mit-lopott, a ki-hogyan-tette-tönkre-az-országot, meg a többi hasonló nóta. Amit az egyik bevezetne, a másik kritizálja. Ha mégis bevezeti az egyik, a másik biztosan népszavazást kezdeményez ellene, illetve eltörli, visszacsinálja, amikor hatalomra kerül. Az ország meg egy helyben toporog, de legalábbis messze nem fejlődik annyit, amennyit fejlődhetne.

Illetve, álljunk meg egy pillanatra! Szokatlan dolgot tapasztalhatunk a napokban. Most, amikor igen nagy baj van, amikor az évszázad (vagy több évszázad) legnagyobb árvize közelít felénk, mintha megmozdult volna valami. A pártok mindegyike árvízi védekezésre hívja a szimpatizánsait, sőt, konkrét védekezési munkákat szervez. Az ellenzéki pártok bejelentik, hogy felfüggesztik a kormány kritizálását, illetve a kormány intézkedéseinek megkérdőjelezését. Ugyan a kormány részéről nem hallani ugyanilyen önkorlátozó bejelentést, de tény, hogy a megszokott, az ellenzéket szarkasztikusan, cinikusan, agresszívan kritizáló hangok azért elmaradtak az elmúlt napokban.

Most tehát, amikor tényleg nagy baj van, tényleg nagy a veszély, mégis sikerül, ha nem is elásni, de legalább félretenni a csatabárdot? A közös ellenség, a víz, segít végre megértenünk, hogy vannak közös érdekeink? Hogy ellentétes politikai nézetek mellett is lehet együttműködni, megállapodni, netán gesztusokat tenni egymás felé?

Egyrészt jó dolog ez, örülni kell neki. Főleg, ha sikerül a védekezés, és az összefogás ereje nagyobbnak bizonyul a vízénél. Mert az ilyen sikeres összefogásból talán a jövőre nézvést is lehet tanulni, felismerve, hogy más, fontos esetekben is ugyanezt az összefogást kell megismételni.

Másrészt az ember valahol belül mégis szomorú, mert úgy tűnik, a magyar embernek az összefogáshoz, illetve az összefogás szükségességének megértéséhez az kell, hogy a természet fél Európát elmossa. De ha már ekkora vész kell ahhoz, hogy tanuljunk, akkor szeretném remélni, hogy legalábbis a hosszú távú memóriánkba kerülnek a most tanultak!

Szerző: Tűnődő  2013.06.07. 07:00 19 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr25349066

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.07. 11:52:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MGyuri 2013.06.07. 12:15:07

Annyit pontosítanék, hogy Németországban csak VOLT nagykoalíciós kormányzás, 2005-2009 között, kényszerből alakított kormányt a CDU-CSU jobboldali pártszövetség a szociáldemokrata SPD-vel. 2009-ben aztán az SPD elég rosszul jött ki ebből a parlamenti választásokon, és újra "rendes" koalíciós kormányzás vette kezdetét, az SPD ellenzékbe vonult, az FDP lett a CDU koalíciós patrnere. Persze a szövetségi kancellárt továbbra is Angela Merkel-nek hívják.
Az idén ismét választások lesznek...

ODIV 2013.06.07. 15:33:10

Köztörvényes bűnözőkkel nem lehet nagykoalíciót csinálni. Értem ez alatt az árok mindkét partját!

látjátok feleim szümtükkel 2013.06.08. 14:06:33

Nem értem miért ájul el mindenki attól, hogy árvíz-helyzet idején a nép külön kérvényezés nélkül is tudja a dolgát. Ebben az földrajzi térségben az árvíz nem újkeletű jelenség, már Árpádék is találkoztak vele. Az itt élők mindig is tudták, hogy időnként hol keleten, hol nyugaton jön a víz, és azt is tudták, hogy lehet ellene védekezni. Én úgy gondolom a mostani összefogás felnagyítása ( ez nem lekicsinylés a részemről ) helyett inkább legyünk büszkék arra, hogy az évszázadok során, különösen az elmúlt évtizedekben, a magyarok tobbször álltak ellent az árnak, mint amennyiszer megúsztatta őket egyik vagy másik folyó. Ez igazolja a hozzáértésünket, és az összefogásunkat is. Mert a kettő nélkül a víz ellen nem lehet eredményesen védekezeni. Miután a víz mindig is pártsemleges volt, az összefogás is ennek jegyében történt, és történik, aki pedig mást mond, az festi magát.

Bambano 2013.06.08. 23:03:39

az, hogy a pártok többé-kevésbé mind idióták, még nem jelenti azt, hogy totálisan hülyék lennének. valaki megmondta ott nekik, hogy ebben a nyilvánvaló helyzetben erősen kontraproduktív pattogni.

Tűnődő 2013.06.09. 01:06:06

@látjátok feleim szümtükkel: Próbálok rájönni, hogy kit láttál itt "elájulni", de nem sikerült rájönnöm. Azt viszont látom, hogy gondjaid vannak a poszt megértésével, igy engedd meg, hogy segítsek.

Ez az írás nem arról szól, hogy a nép árvíz idején tudja és teszi a dolgát, illetve összefog. Hanem arról szól, hogy más esetben (értsd amikor nincs árvíz) nem nagyon tud összefogni. Különösen igaz ez a politikai pártokra, akik semmilyen esetben sem tudnak összefogni, még árvíz idején sem. Ha visszanézed a korábbi nagy árvizeket, hóviharokat és egyéb csapásokat, akkor azt láthatod, hogy még ilyen esetekben sem szűntek meg a pártok egymást pocskondiázni, szapulni. Az tehát, hogy most nem ezt teszik, mindenképpen valami új jelenség. Jó lenne ilyet többet látni. Erről szól ez a poszt.

Tűnődő 2013.06.09. 01:09:42

@Bambano: Ki volt az a "valaki", aki megmondta a pártoknak, hogy ne pattogjanak? És hol volt az az "ott", ahol megmondta?

Az illetőnek érdemes lenne többször beszélni a pártokkal (láthatóan jó hatással van rájuk), azoknak meg többet kellene járni "oda", mert ott ezek szerint okos dolgokat hallhatnak! :-)

Tűnődő 2013.06.09. 01:10:41

@MGyuri: Köszönöm a pontosítást!

2013.06.09. 09:05:25

Ilyen az, amikor egy normális országban élünk.

toportyánzsóti 2013.06.09. 11:42:38

Memóriát vársz a narancsmaffiától,majd ha elsöpri őket a magyar.

Kivancsi 2013.06.10. 08:44:27

"összefogas" a magyarok???

mikor mar a munkahelyen a nagyfonok a kisfonoknek az meg a megkisebbnek es a vegen az utolso melosnak alatesznek, megszoptjak, megalazzak....
a politikusok is ugyanazt teszik....

pedig a celja mindenkinek ugynaz:
az adott feladatot legjobban, leggyorsabban, koltseg es energiahatekonyan vegrehajtsuk...

itt osszefogas?
hogy mindenki egy iranyba huzzon?

max a kisembereknel..
igen akik most is ott nyomulnak a gaton...

kivancsi lennek hany manager meg csoportvezeto meg osztalyvezeto meg nagy gore pakoljak ott a zsakokat...
a nagy osszefogasban!!!

Tűnődő 2013.06.10. 13:55:16

@Kivancsi: A mi cégünknél 50 közép és felsővezető volt zsákokat rakni pénteken. Ezen kívül a cégünk jelentős adománnyal segíti az árvízi védekezést.

Ugyanakkor csendesen megjegyezném, hogy az összefogás hiánya nem "főnöki" jelenség. Kíváncsi lennék, te (aki ha jól értem nem vagy főnök) mivel járulsz hozzá az összefogáshoz. Ezzel a nagyon negatív vélekedéssel szerintem inkább ahhoz tudsz hozzájárulni, hogy továbbra se működjön az összefogás.

Kivancsi 2013.06.10. 15:51:11

@Tűnődő: semmivel

nem az en dolgom gatat epiteni van arra allami apparatus tobb szaz-millas vagy milliardos koltsegvetessel... a zemberek adojabol!!

keremszepen nem kene ellopni azt junta rendes gatra is!
nem az elmult 8 ev! habem az elmult 50ev!
:):)

Tűnődő 2013.06.10. 23:10:43

@Kivancsi: Bár egyetértek veled abban, hogy jobb lenne, ha a politikusok nem lopnának, helytelen ebből kiindulva nem segíteni. Az ugyanis tény, hogy a gátra nem jut pénz (hogy azért, mert olyanra költötték, amire nem kellett volna, vagy mert ellopták, az most mellékes). Ezért a bajban most nincs más megoldás, mint hogy adni, segíteni kell. Mert ha nem tesszük, azok szívják meg, akik nem tehetnek arról, hogy a gátra nincs pénz.

Persze nyilván nem vagy egyedül a véleményeddel, sokan gondolkoznak hozzád hasonlóan. Ez szíve joga mindenkinek. De ha így gondolkozik valaki (mint te is), akkor legalább ne kritizáljon másokat és ne másokon kérje számon, hogy az mit nem tett meg az összefogás érdekében. Tudniillik ezek szerint te (és a többi hasonlóan gondolkodó) még annyit sem tesz meg, mint azok, akiket kritizáltok.

Kivancsi 2013.06.11. 10:20:40

@Tűnődő: alapvetoen igazad van...

de abba gondolj bele...
ha mindig kisegitjuk az aktualis-rablo bandat... ertsd ez alatt a mocskos lopasikat benyeljuk lehetne peldakat sorolni az elmult 24 evbol...
azaz nem egedjuk a "gat"-at atszakadni :):)
ha tolvaj mindig megkpaja amit szeretne akkor nem lesz belole "jo" politikus.

EZEK soha nem ternek eszhez!!!

en azt mondom:
szakadjon at a "gat" es a "viz" vigye el a szennyet, mossa tisztara az orszagot...

ha 10m-es vizallas kell ahhoz, hogy az emberek raébredjenek, hogy at vannak baszva
- akkor jojjon az "arviz" es nincs tovabb "gat" magasitas......

András Szigligeti 2013.06.11. 16:01:32

Fejétől bűzlik minden hal.
KÖzösségi szinten kiválóan össze tudnak dolgozni az emberek, míg a mohó politikusok szét nem forgácsolják a közösségeket és szervezeteket a követhetetlen adózással, törvényekkel, mutyikkal.
Az egyszerű emberek kiállnak a gátra, tolják a havat és teszik a dolgukat névtelenül, míg a politikusok egymást ekézve tetszelegnek puhára töltött minizsákokkal mellettük.
Ne szidd a magyart, ő is képes lenne mindenre, amire a németek, ha az országot az ország érdekeit néző kormány vezetné.

Tűnődő 2013.06.11. 23:15:54

@András Szigligeti: Hol szidtam én a magyart? Egyszerűen tényeket állapítottam meg. Sajnos tény, hogy az összefogás nem az erősségünk (tisztelet a kivételnek). Biztos te is tapasztaltál még rengeteg olyat, hogy egy szomszéd, egy munkatárs, egy másik autóvezető keresztbe tesz neked (lásd például: ne lógjon át annak a fának az ága; neked se legyen jobb, ha őt a főnök megszidta; te se haladj jobban, mint ő, stb.). Ezek mind az összefogás részleges vagy teljes hiányának apró jelei. De mondhatnék más példákat, erősebb jeleket is. És bár egyetértek veled, hogy az összefogás hiányának oka sokszor a politika, sajnos nem lehet minden ilyen jelenséget a politika nyakába varrni.

kbfkbfkbf 2013.06.18. 16:50:33

@Tűnődő:

"Ezért a bajban most nincs más megoldás, mint hogy adni, segíteni kell. Mert ha nem tesszük, azok szívják meg, akik nem tehetnek arról, hogy a gátra nincs pénz."

Az sem jó, ha a segítségeddel elfeded azt, hogy baj van a pénz elosztásával, könnyen alakulhat ki az a tévhit egy rosszul működő rendszerről, hogy működőképes.
Az egészségügy is ilyen: sokan dolgoznak irreálisan kevés juttatásért erejükön felül, ők a "segítők". Mégtöbben dolgoznak keveset, szintén kevés pénzért, és van aki jól megél a hálapénzből.
A rendszer nyögve nyelősen, de még működik, kérdés nem járnánk-e jobban, ha a zavaros helyett tiszta víz lenne a pohárban?

Tűnődő 2013.06.18. 23:41:46

@kbfkbfkbf: Hosszabb távon bizonyára jobban járnánk, ha "tiszta víz lenne a pohárban". Rövid távon viszont elég radikális helyzet állna elő, amint éppen megpróbálnánk ezt a bizonyos tiszta vizet a pohárban előidézni. Ennek a radikális helyzetnek pedig elég komoly árát kellene megfizetnünk. Képzeld el, amint éppen demonstráljuk a rendszer működésképtelenségét, azaz az egészségügyet hagyjuk egy kicsit csődbe menni! Szerinted milyen káosz alakulna ki, hány ember halna meg akár néhány hét alatt is, amíg ez a demonstráció tartana? És vajon lenne-e eredménye a demonstrációnak? Belátná-e a politika, hogy nem illendő annyi pénzt elsíbolni, hogy maradjon több az egészségügyre? Erős kételyeim vannak e tekintetben.

Persze minderre lehet mondani, hogy minden változás fájdalmas és áldozatokkal jár. Én mégis inkább amondó vagyok, hogy árvízkor segítsünk. Mert a rendszer soha nem lesz tökéletes, segítségre mindig szükség lesz. Nem szabad leszoknunk róla!

kbfkbfkbf 2013.06.19. 11:08:27

@Tűnődő:

"hány ember halna meg akár néhány hét alatt is, amíg ez a demonstráció tartana?"

Hányan halnak meg, vagy maradnak betegek a szolgáltatás változatlanul gyenge színvonala miatt?
süti beállítások módosítása