André Kosztolányi, a 20. század magyar származású tőzsdeguruja egyszer azt mondta, hogy a legtöbb pénzt egy értékpapírral úgy kereste, hogy megvette, majd elfeledkezett róla, és csak tíz évvel később talált rá, amikor az árfolyama már a sokszorosára emelkedett.

A fenti történet valószínűleg nem igaz. Köztudomású, hogy Kosztolányi legnagyobb dobása az volt, amikor 1946-ban, a második világháború utáni zavaros helyzetben német birodalmi kötvényeket vett a névérték töredékéért. Akkoriban senki nem hitt abban, hogy a német állam talpra áll, és a kötvényekért fizetni fog. Mégis így történt, és Kosztolányi a befektetett pénz mintegy ezerszeresét kapta a kötvényekért.

De a tíz évig elfeledett értékpapír története akár igaz is lehetett volna, legalábbis abból a szempontból, hogy ha az ember hosszú távon képes gondolkodni, és megvesz egy részvényt, majd tíz évig megállja, hogy a  napi aktualitásoknak, rövid távú trendeknek engedve hozzányúljon, akkor minden bizonnyal jelentős profitra tesz szert. Éppen ezt tanácsolta Kosztolányi mindenkinek, aki nem ért igazán a pénzügyekhez, nincs túl sok tőkéje, mégis jó pénzt akar keresni a tőzsdén.

Mondhatjuk tehát, hogy a tőzsde szabálya egyszerű: vegyél olcsón egy részvényt, helyezd letétbe tíz évre, majd pedig a tíz év letelte után add el, jelentős profittal. De ha ilyen egyszerű a szabály, akkor miért nem működik minden esetben? Miért úsznak el jelentős pénzek a tőzsdéken? A válasz egyszerű. Azért, mert a tőzsde nem követi a gazdaság ésszerűségi szabályait. A tőzsde sokkal inkább pszichológia, mintsem racionálisan működő gazdasági instrumentum. Pszichológia, amelynek legfontosabb eleme a spekuláció. Kosztolányi egyszer úgy fogalmazott, hogy „akinek sok pénze van, annak lehet spekulálni, akinek kevés a pénze, annak nem szabad spekulálni, akinek pedig egyáltalán nincs pénze, annak muszáj spekulálni”. Azaz a tőzsdén szinte mindenki spekulál, különböző rövid vagy középtávú trendeket próbál megsejteni és meglovagolni, és a tíz évig elfeledett részvény stratégiáját gyakorlatilag senki nem akarja, vagy nem tudja követni.

De miért spekulál mindenki, ha a legegyszerűbb és legkifizetődőbb az lenne, ha nem csinál semmit, csak vár tíz évig? Azért, mert túl erős a csábítás, hogy aktívan tegyünk valamit, amivel okosabbnak bizonyulunk, mint a nagy tömeg, és így már rövid vagy középtávon, egy-két, de maximum három év alatt keressünk jó esetben annyit, amennyit az elfelejtett részvény stratégiájával tíz év alatt. Jól példázza ezt a bevezetőben említett történet Kosztolányi spekulációjáról a német birodalmi kötvényekkel kapcsolatban.

De mit is eredményez ez a sok spekuláció a gyakorlatban? Leginkább azt, hogy ténylegesen igen keveseknek sikerül valóban szembe menni a tömegekkel, és ilyen módon igazán nagyot szakítani. Akkor, amikor egyszerre több, ellentétes spekuláció munkál a tőzsdén – egyszerre spekulálnak a papírok emelkedésére és esésére, a dollár erősödésére és gyengülésére, a nyersanyagok drágulására és olcsóbbá válására –, a tőzsde igen sokszor elszakad a valós gazdasági alapoktól, és kiszámíthatatlanná válik. Kosztolányi ezt igen érzékletesen úgy magyarázta, hogy a gazdaság és a tőzsde olyan, mint a kutya és a kutyát sétáltató gazda útja. A gazdi útja hirtelen váltásoktól, törésektől általában mentes, viszonylag egyenes és követhető szakaszokból áll, ugyanakkor a kutya útja a gazda útjához képest hirtelen és váratlan kitérőkkel, logikátlan fordulókkal, ellentétes irányú szakaszokkal tarkított, hektikus útvonal. Az út végén mind a ketten ugyanoda érkeznek, a gazda útját viszonylag jól meg is lehet jósolni, de ember legyen a talpán, aki a kutya útjára vonatkozóan bármilyen rövid távú előrejelzést tud adni.

Az elmúlt évek gazdasági válsága jól illusztrálta, hogy a tőzsde mennyire el tud szakadni a fundamentumoktól és a józan ész szabályaitól, mennyire a pszichikai tényezők hatása alá tud kerülni. 2007-ben egyszerre olvashattunk előrejelzést a tőzsdék további szárnyalásáról és összeomlásáról, a jelzálog- és ingatlanpiac csődjéről és arról, hogy ez a csőd miért nem következhet be. Miközben néhány ember óvatosságból (tartván az összeomlástól) elkezdett értékpapírt eladni, addig mások tömegével vásároltak, mivel az összeomlás csak nem akart bekövetkezni (az eladók éppen ezért sokáig bánták elhamarkodott lépésüket). Miért nem működött ebben az esetben az egyszerű tőzsdei szabály, a józan ész szabálya? Miért vásároltak emberek papírokat akkor, amikor a történelmi rekordok egyre-másra dőltek meg, és minden józan logika azt diktálta volna, hogy ilyen drágán ne vásároljanak?  Ez is pszichológia, a kihasznált és az elvesztegetett lehetőségek pszichológiája. Nincsen rosszabb érzés a befektető számára, mint kimaradni egy piaci rallyból, elesni a lehetséges profittól. És nincs jobb, mint a száguldó vonaton ülni és nézni, amint hízik a bankszámlája. Ez a „szabály” sokszor erősebbnek bizonyul minden más szabálynál, komoly profik ész nélkül vesznek olyan papírokat, amelyek sokszorosan túlértékeltek, csak azért, mert mások is veszik őket, és a trend erősen emelkedő, amelyből egész egyszerűen nem akar kimaradni senki. Pedig mindenki ismeri a leckét: olcsón venni, a tömeggel szemben menni. Mégis akkor vásárolnak a legtöbben, amikor már a háziasszonyok a hentesnél is arról beszélnek, hogy micsoda fantasztikus száguldást mutat a tőzsde, és jó lenne részvényt venni. Nagyon kevés ember képes arra, hogy ilyenkor eladjon. Éppen ezért nagyon kevés ember tud igazán nagy nyereséget realizálni. 

Sajnos az ellenkező irány is hasonlóan működik. Ha valami negatív dolog történik, ennek hatására hirtelen sokan döntenek az eladás mellett, hogy kimaradjanak a veszteségből. Manapság pedig igen sokan szoktak hirtelen így dönteni, mivel az információ a web világában másodpercek alatt a Föld legtávolabbi pontjára is megérkezik. És ha sokan adnak el, az még több embert sarkall eladásra – ezzel pedig életbe lép a tőzsdei ijedtség, rosszabb esetben a pánik pszichológiája. A szabályt mindenki ismeri: ilyenkor ne adj el, ne realizáld az esetleges veszteséget, hanem ellenkezőleg, vásárolj! De ezt a szabályt ugyanolyan nehéz betartani, mint a „ne vásárolj drágán” szabályt. Sokaknak nem is sikerül. Mert mindenki előre gondolkodik, nem a jelent, hanem a várható jövőt próbálja beárazni, a száguldó részvényárak mellett pedig nehéz azt vizionálni, hogy holnaptól komoly esések jönnek, nagy esések közepette viszont azt nehéz elhinni, hogy holnaputántól ismét a bika veszi át az uralmat a piacon. Ezért aztán sokan megint a tömeggel együtt lépnek, a tömeggel együtt adnak el, akár veszteséggel is, hogy az esetleges további veszteséget elkerüljék. 

Ezért vannak a tőzsdén a megmagyarázhatatlannak tűnő jelenségek: a kiválóan jelentő, de a jövőről óvatosan nyilatkozó cég részvényei érthetetlen okból esnek, a rosszul jelentő, veszteséget felhalmozó, de biztató következő negyedévről beszélő cégéi viszont komoly mértékben emelkednek. Eurót vásárolnak pánikszerűen 310 forintos árfolyamon, míg forint vételre biztatnak komoly elemzők 230-as euró/forint keresztárfolyam mellett. Óriási válságban a világ, tombol a munkanélküliség, csökken a GDP, nincs hitel, mégis száguldanak a részvények. Majd jönnek a jó hírek, mégsem emelkednek tovább az árfolyamok, hanem csökkenés kezdődik. Mert mindenki okosabb akar lenni a többieknél, mindenki előbbre akar látni, mindenki maximális nyereséget akar elérni nulla veszteség mellett. És ebben a játékban a vélelmek, hiedelmek, sejtések (mint amilyen például a „vegyél a pletykára, adj el a hírre”,vagy a „mikulás-rally minden év végén erősödést hoz”, illetve a „kettős gyertya alakzat” trend fordulót jelent) sokszor erősebbnek bizonyulnak, mint a tények, a józan ész és a hosszú távú gondolkodás stratégiája. Elég nagy baj ez, mert így a szereplők várható össznyeresége jóval kisebb. Kicsit olyan ez, mint az ismert csoportpszichológiai példa: odaállok egy csoportnyi ember elé, és azt mondom nekik, hogy van egy tízdollárosom, annak fogom odaadni, aki a legtöbbet kínálja érte. A licit 1 dollárról indul. A csoport nem ismeri fel, hogy mi a közös érdeke, az egyéni érdek, az egyéni nyereség (egyéni győzelem) érdeke erősebben munkál. Egyre feljebb megy a licit, hamarosan elhagyja a 10 dollárt, és nem ritka, hogy 20-30 dollár közelében áll meg, akkor kapnak csak észbe az emberek. Pedig ha józanul gondolkodnak, és esetleg együttműködnek, ha nem lovalják bele magukat a licitbe, akkor akár 1 dollárért is megvehetik a tízdollárost, így nyerhetnek 9 dollárt. Helyette csoportszinten veszítenek tízet vagy akár húszat. 

Mit lehet tanácsolni annak, aki ebben a kiszámíthatatlan játékban részt akar venni? A bevezetőben már említett „tíz évig elfelejtett részvény” stratégiája mellett álljon itt még egy jó tanács Kosztolányitól, aki azt mondta, mindenki csak annyi pénzt vigyen a tőzsdére, amennyit nem sajnál elveszíteni, nem fog nagyon hiányozni, ha esetleg elúszik. Ez is egyfajta pszichológia, mely szerint aki nem kockáztat, az nem is nyer, de mindenki csak annyit kockáztasson, amennyit a zsebe és a lelke elbír.

(Az írás szerepel az Egy menedzser tűnődései című kötetben.)

Szerző: Tűnődő  2012.05.09. 00:57 16 komment

Üdv a harmadik évezredben! (Gondolat 2012)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

Egy menedzser tűnődései (Gondolat 2011)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr234497404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shortosgyula · http://valodiforex.wordpress.com/ 2012.05.09. 11:04:40

"A szabályt mindenki ismeri: ilyenkor ne adj el, ne realizáld az esetleges veszteséget, hanem ellenkezőleg, vásárolj!"

Ez a tökéletes recept arra hogy egyszer elbukd a teljes tőkéd...

Tűnődő 2012.05.09. 15:05:37

Szerintem úgy elég kevesen bukták el a teljes tőkéjüket, hogy az esésbe belevettek. Esés idején vett olcsó papírokon annál többen kerestek. Akik viszont pánikban eladnak, rendszerint nem keveset buknak. Vagyis a szabály (esést vedd meg) a legtöbbször egyértelműen működik. Kivételt képez az a néhány extrém eset, amikor egy csődbe menő cég részvényeibe beragadsz vagy olyan jellegű krach üt be, mint.az 1929-33-as, amikor viszont mindenki bukik, mindegy, milyen stratégiát követ.

IamTwo 2012.05.11. 00:05:27

@shortosgyula: tőkeáttételes üzletben általában tényleg bukta lesz belőle, de normál részvénynél általában nem.

shortosgyula · http://valodiforex.wordpress.com/ 2012.05.11. 10:00:07

Ezt a blog szerzőjét testközelből érintő M. Telekomra is elmondanád?

Red Fox 2012.05.11. 10:06:53

Egy örök igazság Vakmajomtól:

"Minden üzletre előre kiszabott, kőkemény, rendíthetetlen, minden körülmények között azonnal, nem limittel, hanem piaci áron végrehajtandó STOP LOSS!!!
(És még párezer felkiáltójel.) Nem számít semmi, nem lehetnek kifogások. Ha csak egyszer is megsérted a stop loss könyörtelen betartásának szabályát, elveszett ember vagy. Nem azért, mert nem jöhet be egyszer, kétszer, tízszer, nem jöhet be akár évekig, és sosem sikerülhet épp e szabály áthágásával kimászni a csávából, hanem azért, mert életveszélyes megszokáshoz vezet. Nem azért rakom el a gyerek elől a kést, az ollót és a baltát, mert okvetlen levágja vele a kezét, hanem azért, mert esélyt sem akarok adni a jóvátehetelen katasztrófának. Komolyan mondom, ha csak egyszer is elköveted a tőkéd elleni legnagyobb merényletet, és az előre behúzott szinten (nálam: a teljes tőkére vetítve maximum 1% egy üzleten) nem realizálod a még tolerálható veszteséget, megrendelheted a koporsót. Zéró tolerancia.

Ha pedig akár csak gondolatban is a spekulációs bűnök bűnére, a leátlagolásra vetemedsz, és egy veszteséges pozícióra ráveszel lejjebb, vagy ráadsz a shortra feljebb, tehát amikor a veszteséget realizálni kéne (hiszen a piac azt mondja, hogy rossz lóra, göthös gebére tettél), éppen hogy növeled annak lehetőségét, akkor egy szavam sincs hozzád, akkor nem értesz semmit, hülye, ostoba, tuskó és fajankó vagy, aki ostobaságból kovácsolt méretes lapáttal magának ássa meg a
sírt. Már most hulla vagy. Homlokodra a piac fekete keresztet fest, egy pillanatra sem téveszt szem elől, nyomon követ, mint vadász a vadat, és az első adandó alkalommal abszolút hidegvérrel lemészárol, felkoncol, kinyír, lekaszabol. Nem fogod megúszni."

IamTwo 2012.05.11. 22:29:33

@shortosgyula: ezzel a kérdéssel azt tételezed fel, hogy a sem a szerző, sem én nem gondolkodunk? Feltételezem, hogy a dotcomos csúcsra gondolsz, de miért gondolod, hogy ott be is szálltam/-tunk volna?

shortosgyula · http://valodiforex.wordpress.com/ 2012.05.12. 01:18:00

Nem.
Pusztán arra gondolok hogy ez a technika a leátlagolás, ami a legveszélyesebb tőzsdei technikák egyike:
a veszélye abban rejlik hogy sokszor bejön, ergo hamis biztonságérzetet kelt viszont egyszer visz mindent.
A kockázatkezelés a gyenge pontja.
Jómagam aktívan kereskedek évek óta és nemcsak hiszem, hanem tudom hogy csak úgy lehet minden körülmények között eredményesen kereskedni ha időben el tudjuk vágni a veszteséget, azaz kiszállunk a rossz pozícióból.
Ehhez természetesen meg kell tanulni jól kereskedni amit rendkívül kevesek mondhatnak el magukról. Tudni kell, hogy hol van az a pont ahol el kell könyvelnünk a veszteséget.
A szerző is és Te is arról írtok, hogy tőkeáttét nélkül a leátlagolás veszélytelen.
Ez részvények nyelvén azt jelenti: el kell döntenünk, a kereskedési tőkénk hány százalékáért veszünk részvénycsomagokat és hányszor, hiszen véges a tőke.
Belátható, hogy vagy túl kicsi csomaggal fogjuk végignézni az árfolyam emelkedését és emiatt alig keresünk rajta, vagy jól bevásárolhatunk hiszen ellenünk megy, esik az árfolyam.
Szerencsétlen esetben a tőke elfogy, és nem vehetünk több részvényt pedig az árfolyam még tovább zuhan. A végeredmény egy esetleg évekig beragadt tőke ami ha mégis emelkedésnek indul az árfolyam nyereséget is hozhat de mikor?
5 év , 10 év múlva? Ez nem jó üzlet hiszen közben ésszerűen kereskedve a muníciónkat másra felhasználva apránként ennek a sokszorosát is megkereshetjük.

Mr. Waszabi 2012.05.12. 09:16:20

A hézagot ott látom egyfelől, hogy a kereskedők többsége nem a saját pénzével, papírjaival kereskedik. A tulajdonos és az üzletkötő nem azonos általában. Az üzletkötő vagy vállalati menedzser a tulajdonosnak tartozik elszámolással, ennek egysége pedig az üzleti év. A menedzsernek ezen belül kell növekményt felmutatnia, különben a közgyűlés lapátra teszi, ez pedig nem érdeke neki. Ezért uralkodó a STOP LOSS szabálya.
Amit még a hatékonytalanság kulcsának látok, hogy a kereskedés az elmúlt évtizedekben online-ná és 24 órássá vált, mindig nyitva van és elérhető valamelyik tőzsde és a szereplők száma az inertnetes lehetőségekkel jelentősen megszaporodott. Ezzel párhuzamosan a vállalati döntési folyamatok, fórumok, a döntésmechanizmus jogi lépései maradtak papír alapon, személyes részvétellel.
A két folyamat sebessége iszonyatosan eltér, nem lehet szinkronban, és ez a differencia csak nő, a kereskedés gyorsulása miatt. Különösen válságos időszakokban.
Ez kb olyan disszonancia, lemaradás az érdemi döntéshozók oldalán, mintha egy autóversenyen combig begipszelt lábbal ülnének a volánhoz. Esélyük sincs? Hát nem sok. Jó esetben baleset nélkül végigautózzák a futamot, de az a valószínűbb, hogy maguk okoznak balesetet a fáziskésésükkel.
Megoldás lehetne az online közgyűlés és társai bevezetése, csökkentendő a két folyamat sebessége, a reakcióidők közti különbséget.

kisQtya 2012.05.13. 09:04:53

A stoploss szentségével nem feltétlenül értek egyet.
A stoplosst gondosan támaszra vagy ellenállásra tesszük és mindenki tudja, hogy ott van. Én rendszeresen jártam úgy, hogy kivágott a stop, majd szépen fordult is az árfolyam az általam várt irányba, néhány ponton múlt a bukta.
Csináltam olyat, hogy kivettem a stopot, ezért nem tudott kivágni, az áfolyam-fordulat után pedig vagy nyerőben zártam, vagy jelentősen csökkentettem a veszteségemet.
Persze nyilván az volt az oka, hogy nem jól határoztam meg a stopot. Ha szűk, akkor kivág és azért bukom (nem csak az árfolyamveszteséget, hanem a jó irányú pozit is), ha pedig messze van, akkor sokat lehet bukni akkor, ha az irányt benéztem.

kisQtya 2012.05.13. 09:09:17

Az általam ismert két legsikeresebb day-trader egyáltalán nem használ stoplosst. Ez nem jelenti azt, hogy fejben nincs egy stopszintjük, de néhány ponton nem hagyják kiütni magukat.
Ráadásul a kettőből az egyik trenddel szemben kereskedik. Sikeresen.

kisQtya 2012.05.13. 09:17:00

A tíz évig elfelejtett részvény nem azért jó, mert 10 évig érlelték a hordóban, hanem azért mert jó árfolyamon vették és menet közben nem csődölt be a cég.

Ismerek egy házaspárt, aki tömbaranyat vett a gyereke megszületésekor (14 éve), azt befalazták a lakásban és akkor akarják előszedni, ha 25 éves lesz a gyerek. Akkor nevettem rajtuk, mert még nem ismertem a befektetési arany fogalmát.

aSzabe1 · http://valodiforex.wordpress.com/ 2012.05.13. 16:44:07

A stop valódi jelentésével kellene először tisztába kerülni mindenkinek, aki ezeken a pályákon próbálkozik.
Azon kívül, hogy egy vonal a charton, (akár a "fejben lévő charton"), nem véletlen kerül oda.
Azt a szintet jelképezi ameddig az elképzelés valószínűsége fennáll, ami alapján a pozíciót nyitotta a trader.
Ha nincs ilyen szint, akkor az elképzelés sem volt teljes. A "hígítás", amennyiben az eredeti pozíció mentésére történik, egy kísérlet arra, hogy bebizonyítsuk igazunkat a piaccal szemben.
Természetesen, akinek elég nagy a fiókja az végtelen ideig őrizgethet pozíciókat benne, hogy egyszer elmondhassa, igaza lett.
Így is van azonban esély, hogy előbb porlad el a fiók, mint hogy pluszba jöjjön a trade.

shortosgyula · http://valodiforex.wordpress.com/ 2012.05.13. 20:14:44

@kisQtya:
Stopnélkül, trenddel szemben kereskedő sikeres daytrader?

Van egy régi de aranyos mesekönyv: Csipike, az óriás törpe.

Az ismerősöd is hasonlóan valós kategóriába tartozhat.
Aki úgy kereskedik hogy pozíció nyitáskor - legyen az részvény vásárlás, határidős index, arany, árutőzsdei termék,devizakereszt kereskedése- nincs elképzelése arról mikor fog kiszállni a bizniszből, az árfolyam mekkora mértékű (számára kedvezőtlen) elmozdulása jelenti azt számára hogy rosszul spekulált, az egész egyszerűen nem tud kereskedni.

Olyan házaspárt nem ismersz aki tömb aranyat vett 1980-ban? 20 évvel később a felét érte a befektetése (usd-ben). Szerinted optimistán tekintett a jövőbe?
Az arannyal kapcsolatban hajlamosak sokan szemérmesen eltekinteni a 2000 előtti időszakról. Mindezt ráadásul nem feledékenységből, hanem rövidtávú üzleti érdekektől vezérelve.

Ezt írod a stoppról:„ha pedig messze van, akkor sokat lehet bukni”
A pozíció stoptávolsághoz méretezéséről hallottál valaha?

elwood 2012.05.14. 07:25:33

e-star vagy cig esetében meddig kell hígítani és ülni ?

Tűnődő 2012.05.21. 22:56:46

@ elwood: az e-star és a cig nálam annyira spekulatív kategória, hogy e papírok vásárlása és tartása már-már a "tönkremenő cég" papírjainak tartásával, illetve a "tőzsdei krach esetén mindenki bukik" esettel egyenértékű. Azaz külön kategória. Én egyikből sem vettem, pedig egy-két ismerősöm nagyon rá akart beszélni. Főleg a cig-re. Hogy meddig kell hígítani? Én még adnék nekik néhány hónapot, akár egy évet is, hiszen a spekulatív kategória olyan, mint a kockázati tőke. Csak hosszú távon jöhet be. Szerintem egy kicsit "felejtsd most a fiókban" ezeket, ne nézz rájuk egy darabig, vedd elő őket egy év múlva.
süti beállítások módosítása