Mostanában az egyik leggyakoribb beszédtéma a válság. Mi váltotta ki? Milyen hatása van? Kik a felelősek a válság kirobbanásáért? De leginkább az foglalkoztat mindenkit, hogy meddig tart, és mi lesz utána.

Abban nagyon eltérnek a vélemények, hogy milyen a válság lefutása, V, L vagy W alakú, illetve meddig tart, csupán néhány évig, vagy elhúzódik akár egy évtizedig. Abban viszont elég nagy az egyetértés, hogy a válság után az élet visszatér az úgynevezett „normális” kerékvágásba. Egy olyan világ jön vissza, amelyből hiányoznak a nagy kilengések (pozitív és negatív irányban egyaránt), amikor az emberek ismét mernek majd befektetni, a befektetések értéke ismét megalapozottan és tartósan növekedni tud, az emberek túlnyomó többségének lesz stabil munkahelye, és tud miből vásárolni, fogyasztani.

Én egy kicsit másként látom ezt a dolgot. Hogy megvilágítsam, miért és miben látom másként, hadd induljak ki egy fizikai példából, a jég megolvasztásából. Vegyünk egy darab jeget, amelynek a hőmérséklete mínusz 20 Celsius fok. Kezdjük el ezt a jégdarabot melegíteni: egyenletes eloszlásban közöljünk vele hőt. A jégdarab hőmérséklete emelkedni kezd. A nulla fokot elérve érdekes jelenséget tapasztalunk. Hiába közlünk a jéggel egyre több hőt, a hőmérséklete nem emelkedik tovább. Ugyanakkor megváltozik a halmazállapota, olvadni kezd, cseppfolyóssá válik. Mindaddig, amíg a jég teljesen el nem olvad, a jég-víz keverék hőmérséklete nem változik, nulla fok marad! Amikor teljesen cseppfolyóssá válik, eltűnik belőle minden jég, további hő hatására ismét emelkedni kezd a hőmérséklete, azonban, újabb érdekes és meglepő jelenség gyanánt, a térfogata nem nő, hanem egy darabig csökken, egészen 4 Celsius fokig, ahol a legsűrűbb a víz. Ha tovább melegítjük, tovább nő a hőmérséklete, és ezzel párhuzamosan most már a térfogata is.

Azt gondolom, hogy napjainkban olyan jelenségnek vagyunk tanúi a gazdaságban, mint amilyen a jég olvadása. A gazdasággal az elmúlt években, évtizedekben rengeteg hőt közöltünk (dolgoztunk, fogyasztottunk, fejlesztettünk, beruháztunk), így a hőmérséklete és a térfogata egyre nőtt (vagyis az összes megtermelt érték, a GDP, emelkedett). Most azonban elértünk egy pontot, amikor hiába közlünk a gazdasággal újabb hőt, hiába dolgozik rengeteg ember nagyon sokat, hiába az újabb befektetések, az új technológiák, a gazdaság nem nő tovább, hanem elkezd átalakulni. A régi struktúra megolvad, azaz válság jelentkezik. Mindaddig, amíg ez a válság tart, amíg az átalakulás lezajlik, a gazdaság nem nő tovább. Az átalakulást követően pedig egy új korszak kezdődik, amelyben semmi nem lesz olyan, mint azelőtt. Jég helyett víz, szilárd helyett cseppfolyós halmazállapot jelenik meg. Régi gazdasági struktúrák helyett újaknak kell kialakulniuk. Hogy pontosan milyeneknek, azt ma még nem tudjuk, csupán érzékeljük, hogy változik a bankok szerepe, a szabályozók szerepe, másként kell gyártani, kereskedni, hitelezni, és így tovább. Ha pedig minden megváltozik, akkor értelemszerűen semmi nem térhet vissza a régi, „normális” kerékvágásba. A vízben minden másként működik, mint a jégben. Más a „normális” a szilárd és más a cseppfolyós halmazállapotban. Megtörténhet, hogy emelkedik a hőmérséklete („fejlődik a gazdaság”), de mégis csökken a térfogata („a világ teljes GDP-je”). Sok meglepetés érhet tehát bennünket ebben az új helyzetben, amelyben mindenkinek meg kell tanulnia másként viselkedni, másként élni, másként dolgozni. Minél hamarabb megértjük ezt, annál hamarabb kialakulhat egy „normális” állapot, amely már nem mutatja a válság jeleit. Erről azonban egyelőre csak egyet tudhatunk biztosan: azt, hogy nem lesz, nem lehet ugyanolyan, mint a válság előtti „normális” állapot.

(Az írás szerepel az Egy menedzser tűnődései című kötetben.)

Szerző: Tűnődő  2012.05.14. 00:15 9 komment

Üdv a harmadik évezredben! (Gondolat 2012)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

Egy menedzser tűnődései (Gondolat 2011)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr314501403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2012.05.14. 12:18:06

Ahogy olvasom ezt az írást, egyre inkább azt érzem, hogy valami nagycsoportos idiótának vagyok nézve. Elég kellemetlen érzés.
A mostani válságban mindennek megvan a nagyon egyszerű magyarázata. A gazdaság is törvények mentén működik. Csak ismerni kell ezeket a törvényeket és akkor máris minden érthető lesz. Ez a jégből víz hasonlat csak arra szolgál, hogy aki elfogadja, az lebutuljon az egysejtű értelmi szintjére.

Tűnődő 2012.05.14. 16:09:25

Kedves Bankvezér,

Nem tudom, miből gondolod, hogy "nagycsoportos"-nak néztelek akár téged, akár mást. Távol álljon tőlem az ilyesmi! Egyszerűen leírtam a gondolataimat, amelyekkel lehet egyetérteni vagy egyet nem érteni. Ha nem értesz egyet, nem gond, írd le az érveidet, szívesen veszem, elolvasom. Egyelőre sajnos semmilyen értelmes gondolatot nem írtál, ellenben megengedtél magadnak egy arrogáns és nagyképű beszólást (egysejtű szintje) amire semmi szükség! Egyrészt megbántasz vele másokat, akik a gondolattal egyetértenek, másrészt megbántasz engem, aki a gondolatot írtam. Pedig semmilyen okot nem adtunk neked erre! Egyébként ezzel az arroganciával saját magadra is rossz fényt vetsz és közvetve a bankvilágban dolgozókra is (ha tényleg ebben a szektorban dolgozol), ezért én a helyedben már csak ezért is tartózkodnék az ilyen beszólásoktól.

Mivel te vagy az első az eddigi nem kevés hozzászóló közül, aki ezt a stílust mrgengedte magának, jelzem neked és mindenki másnak, esetleg hasonlóan arrogáns és nagyképű stílust venne fel, hogy a jövőben az ilyen hozzászólásokat kimoderálom.

shortosgyula · http://valodiforex.wordpress.com/ 2012.05.14. 23:04:20

"Mindaddig, amíg a jég teljesen el nem olvad, a jég-víz keverék hőmérséklete nem változik, nulla fok marad! "

A keverékben a jég nem nulla fokos, hanem mínusz X. Hő hatására felmelegszik nullára és megolvad...

coremosh 2012.05.14. 23:30:12

Valtozni fog, minden. Ez nem is kerdes. Ahogy en latom nem olyan tipusu valtozas lesz mint gozgepek megjelenese (annal azert mar sokkal rugalmasabbak vagyunk) de mindenkepp nagyobb technikai ugras lesz.
Nagy kerdes, hogy az ember mint iranyito vagy mint alapanyag vesz ebben reszt? Rengeteg kerdes. Ledegradalodunk egyszeru gombnyomogatokka? Vagy esetleg kreativ munka (mar amennyiben a karbantarto kreativ). Valoszinu a kutatasba es fejlesztesbe nemsokan fernek be.
Hatasfok, hatasfok,es hatasfok. Es ebben oszinten megmondom nem latom kishazam jovojet.
Legutobb barati sorozes kozbe jott fel a tema, hogy most mire kene ramenni. Nem nagyon latjuk a valaszt annyi minden valtozott a legutobbi 10 evben is. Kovetkezo 25-30 nagyon nagy kerdes lett.
Ez a vilag elmult. Talan sose volt....

Tűnődő 2012.05.15. 00:59:27

Shortosgyula, nem olvastad figyelmesen az írást. A jeget egyenletesen melegítjük, azaz egyenletes eloszlásban közöljük vele a hőt, amíg nulla fokos nem lesz és el nem kezd olvadni. Azaz amikor az olvadás megkezdődik és megjelenik a víz, akkor a jég nulla fokos. A viz-jég keverék is nulla fokos, a viz és benne a jég is és az is marad a teljes olvadásig. A fizikában ezt fazisatalakulasnak hívjuk.

akira2 2012.05.16. 20:45:54

Kedves Tűnődő,

Elgondolkodtató, amit írsz, de szerintem a jeges-vizes hasonlat túlzás.

Azért gondolom, hogy túlzás, mert a válság ugyan valóban megváltoztatja a gazdaság egyes szereplőit: egyes szereplők eltűnnek, mások megjelennek, és lesznek, akik képesek átalakulni, és megint másokra kevéssé hat, de ez a változás korántsem lesz olyan mértékű, mint amilyen változás megy végbe a jégben amikor fölolvad, amikor a jég minden - szabad szemmel érzékelhető porcikája - megváltozik...

A válság sokkal inkább egy tavaszi nagytakarításra hasonlít a napi/heti kisebb tisztántartással, azaz a gazdaság hétköznapi fejlődésével szemben.

Amennyiben a rendszeres takarítás nem elég alapos, akkor a tavaszi nagytakarítás/lomtalanítás sokáig fog tartani, és sokminden eltűnik egyszerre a sufniból...

Épp ezért azt gondolom, hogy a válság(ok) nem törvényszerű(ek), hiszen aki folyamatosan és valóban rendben tartja a portáját, annak nem is nagyon van szüksége tavaszi nagytakarításra/lomtalanításra...

Tűnődő 2012.05.16. 23:47:34

Kedves Akira 2

A kérdés éppen az, hogy a jelenlegi válsághelyzet olyan-e mint egy nagytakarítás, amely után köztudomásúan minden visszatér a korábbi" normális" kerékvágásba, vagy komolyabb, nagyobb mérvű változást okoz a válság, amely után nagyon sok minden nagyon más lesz. Én az utóbbiban hiszek. Ha igazam van, ha tényleg nagyon megváltozik körülöttünk a világ, amelynek egyébként számos jele van, akkor szerintem nem túlzás a jég-víz hasonlat.

akira2 2012.05.17. 08:44:21

@Tűnődő:

Értem, de mire gondolsz, mi lenne olyan nagyon másként a válság után, amely a nagytakarítás előtti "koszosabb" és az utána lévő tisztább helyzet közti különbség nem tudná annyira plasztikusan érzékeltetni, hogy halmazállapotváltozáshoz hasonlítod a válságot?

A nagytakarítás utáni állapot nem visszatérés az azt megelőző, "koszosabb" állapotba, hiszen akkor senki sem csinálná... :)

Szerintem amiről Te beszélsz, az a rendszerváltás, a forradalom, amelyben gyökeresen megváltoznak a viszonyok, pl. feudalizmus után kapitalizmus, kommunista diktatúra után parlamentáris demokrácia, szocialista gazdasági modell után piacgazdaság, vagy valami ezekhez hasonlítható horderejű változás történne?

Nem állítom, hogy ilyen horderejű változás ma már nem történhet, lásd csak pl. Irak esetét, ahol diktatúra után kvázi demokrácia van születőben, de ott a változást nem csupán holmi nagytakarításhoz hasonló válság, hanem kőkemény háború kényszerítette ki, amely már valóban hasonlítható a halmazállapotváltozáshoz.

Szóval valóban ilyen horderejű változásra számítasz a válság eredményeként? Meg fog változni a világ politikai ill. gazdasági rendje? Új rend van kialakulóban szerinted? Vagy valami régihez térünk vissza?

Erről volna értelme eszmét cserélni (vitázni), de arról, hogy ha egyenletesen melegítjük a jeget, akkor az a jég pont 0 fokos, +0, vagy -0, arról nemigen. Hacsak nem fizikaórán vagyunk... :)

Tűnődő 2012.05.19. 16:52:14

@Akira2

Igen, azt gondolom, hogy komoly változás következik be a válság hatására. Nem politikai változást várok, bár a gazdasági nehézségek hatására ez sem kizárt (lásd például a görög történéseket). A gazdaságban számítok alapvető változásra, mivel a tömeges, olcsó hitelek korának vége, valamint erősen kifutóban van az informatikai-mobiltávközlési technológiai boom is. Ennek a helyét, szerepét valaminek át kell vennie, ami a gazdaságot ismét fűteni tudja. Szerintem erre leginkább a forradalmian új technológiák lehetnek alkalmasak (fúziós energiatermelés, új akkumulátorok, elektromos hajtású autók, nanotechnologia, stb.), amelyek tömeges elterjedését az olaj fogyása és a a globális melegedés is szükségessé teszi, és tömeges olcsó hitelek nélkül is jelentős kereslet növelést idézhet elő. Erről is írtam már egy esszét, hamarosan közzé teszem itt is.
süti beállítások módosítása