Egy kedves barátom nemrégiben megkért, hogy vegyek részt a Menedzsment Kutató és Fejlesztő Intézet által indított kutatásban. Vállalatvezetők véleményére voltak kíváncsi arról, hogy mik a legfontosabb jellemzői napjainkban egy sikeres vállalatnak, illetve egy sikeres vezetőnek, valamint hogy mire kell felkészülnie egy vállalatnak és egy vezetőnek ahhoz, hogy a jövőben is sikeres maradhasson.

Általában nem veszek részt ilyen felmérésekben, de a témát annyira érdekesnek és fontosnak tartom, hogy most kivételt tettem. Döntésemet megkönnyítette, hogy a kutatók nem hosszú értekezést, hanem rövid, hívószavas válaszokat kértek.

Íme, az én válaszaim a feltett kérdésekre:

1)      Mi a 3 legfontosabb jellemzője ma a sikeres vezetőnek?

a.       Legyen pozitív gondolkodású,  inspiráló, belülről motivált és másokat motiváló 

b.       Legyen jó a változás menedzsmentben, mivel ma egyetlen dolog állandó: a változás

c.       Legyen jó a stratégiai és az operatív irányításában egyaránt

2)      Mi a 3 legfontosabb jellemzője ma a sikeres szervezetnek?

a.       Együttműködő, nyertes-nyertes helyzetekre, megoldásokra törekvő

b.       Gyorsan tanuló és gyorsan alkalmazkodó

c.       Tudás alapon, átláthatóan, konzisztensen működő

3)      Mire kell felkészülnie a közeljövőben a sikeres vezetőnek?

a.       További nagymértékű, esetenként sokkoló környezeti változásra

b.       A kommunikáció és a döntéshozatal felgyorsulására (ami újfajta belső kommunikációt és döntéshozatalt tesz szükségessé)

c.       Egyre nehezebb inspiráló célokat kitűzni, egyre nehezebb sikereket elérni. 

4)      Mire kell felkészülnie a közeljövőben a sikeres szervezetnek?

a.       Új működési módra (sok távmunka, kevésbé személyes, felgyorsult munkavégzés)

b.       Nagyon feszített, esetenként irreális elvárásokra, amelyek nagy kreativitást igényelnek.

c.       A tudás és a kommunikáció felértékelődésére (képzés, tudásmegosztás, hálózatok stb.)

 

Hamarosan megkaptam a kutatás eredményét is, amely számomra nem kis meglepetést okozott. Egy kutatási elemzésben ugyanis többnyire az szokott érdekes lenni, hogy milyen válaszokat adtak a résztvevők. Ennél a kutatásnál viszont számomra az jelentette az érdekességet és a meglepetést, hogy milyen válaszok nem szerepeltek, azaz milyen mondások hiányoztak a válaszok közül.

A ma sikeres vezetőjének jellemzésénél például nagyon kevesen említették meg a változáskezelés képességét, amelyet én magam az egyik legfontosabbnak érzek. A szervezetek sikerességénél pedig alig kapott említést a piac/ügyfél kérdéskör, a technológia és a fizikai erőforrásokkal való gazdálkodás. Úgy tűnik, ezek ma már higiénés követelmények, és nem sikertényezők.

 

A jövőbeni sikeresség szempontjából is érdekes válaszok születtek (illetve maradtak ki). A sikeres vezető esetében például az innovációhoz, a megújuláshoz, a kreatív gondolatok és megoldások kereséséhez kötődő fogalmak kevés említést kaptak. Azóta is azon gondolkozom, vajon a vezetők ennyire nem tartják fontosnak a kreatív gondolkodást, ennyire a végrehajtás irányába tolódott el a hangsúly?

A sikeres szervezetek jövőbeni felkészülésnél a válaszadók alig említik a hálózatok szerepét, a hálózatokban rejlő erő kiaknázásnak képességét, valamint a gyors reagálást és a hatékony kommunikációt. Magam sem értem, miért maradtam ennél a pontnál is kisebbségben a véleményemmel, ennek megfelelően igencsak kíváncsi lennék, mások hogyan látják mindezt.

Érdeklődéssel várom a hozzászólásokat!

http://www.mkfiblog.blogspot.com/

Szerző: Tűnődő  2012.06.14. 06:00 6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr994577474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zipe moha 2012.06.14. 19:33:51

kedves vezető kollégám! nem szeretném "elrontani" a játékot,amit veled űztek s te is űzöl velünk. Mégis egy ilyen( gondolom anoním) kérdőív akkor tud ténylegesen hasznosulni..ha ŐSZINTE válaszokat tartalmaz...egyébként felesleges kitölteni is( pláne publikálni!), csak hozzájárúl ahhoz a gondolatzavarhoz amely jellemzi a hazai szellemi de vállakozói közélet állapotát mostanság. DE nézzük, hogy milyen válaszok adhatóak születhetnek az ÖSZINTESÉG jegyében, helyhiány miatt röviden:
1) Mi a 3 legfontosabb jellemzője ma a sikeres vezetőnek?
a.tagja a FIDESZ ,MSZP, Kereszténydemokrata pártnak, vagy aktív "szimpatizánsa"
b.kapcsolati tőkés:uram/vagy bátyám
c.nem csak kapni, adni is tud...és szeret
2) Mi a 3 legfontosabb jellemzője ma a sikeres szervezetnek?
a.teljhatalmú 1. sz.vezető
b.gyorsan "alkalmazkodó és tanuló" munkavállalók
c konraszelekciós kiválasztás: nem a tudás hanem a megbízhatóság fontos!
3) Mire kell felkészülnie a közeljövőben a sikeres vezetőnek?
a. Pozícióharcra
b"...igérni mindenki tud..igérni fogunk!"
c.külföldi utazásra
4) Mire kell felkészülnie a közeljövőben a sikeres szervezetnek?
a.jogi-és adóellenőrzésre
b.arra, hogy nem lessz sikeres.
c.új kapcsolatokra lessz szükség
Komolyra fordítva igazad van amit írtál kiváló ELMÉLET,de nem tud a HAZAI vállakozások döntő többsége hozzád hasonló válaszokat adni...amitől pedig sikeres..arra a felszint karcoló általánosságokat mantrázó lózungoknál ne várj többet.Nagyon szeretném ha végre elkezdenénk őszintén beszélni..s abba hagynánk egymás lebecsülését azzal, hogy "vezetni" akarjuk a másikat.
Lépjünk végre a "nyugatosodás" irányába, vagy lépünk Nyugatra..

Tűnődő 2012.06.14. 22:17:58

@zipe moha:

Nem gondolnám, hogy a felmérés célja az volt, hogy játékot űzzenek velem, vagy bármelyik másik válaszadóval. Az én célom a közzététellel meg pláne nem az volt, hogy játékot űzzek bárkivel. A válaszaim komolyak és őszinték voltak, a felmérés eredményéből pedig azt látom, hogy mások is az őszinteség jegyében válaszoltak. A te válaszaid viccesnek tűnnek, de valójában inkább szomorúak. Egy olyan ember válaszai, aki csalódott, kiábrándult és pesszimista. Tudom, hogy ma sok szempontból nem könnyű a helyzet, politikai és gazdasági értelemben sem, de ennyire sötéten azért nem kellene gondolkozni. Ne felejtsd el, hogy sokszor éppen ez a negatív gondolkozás vezet arra, hogy a világ negatív irányba kanyarodik!

Fukar 2012.06.16. 19:40:35

T.Tűnődő!

El tűnődtem én is vajon van-e értelme a kérdés értelmét szinte csak elméleti síkon megközelíteni?
A felvázoltak igen jól mutathatnak tankönyvben.
A"zipe moha" általi megközelítése bizony életszerűbb, már ha nem veszed sértésnek.
Talán csak annyival egészíteném ki az 1/a pontját, hogy oda nyugodtan belehet írni pl.MSZMP, MSZP és tsa-it is.

Elméleti eszmefuttatásként kérdem vajon, ha Lee Iacocca tudta vagy olvasta volna dolgozatodat jó vezetőnek értékelné önmagát?
Esetleg uram 'bocsá változtatott volna vezetői módszerein?

Tűnődő 2012.06.17. 00:01:00

@Fukar:

A felvázoltak nem tankönyvi történetek. Bármilyen hihetetlen, vannak Magyarországon olyan cégek, nem is kis számban, amelyek normálisan, politikától függetlenül működnek. Róluk szól ez a felmérés. Amiről zipe moha írt, meg amire te is utalsz, az egy másik világ, a magyar vállalkozók és a magyar kisvállalkozások - ezek szerint igen szomorú - világa. Eddig se nagyon vágytam ebbe a világba, ezután még kevésbé fogok.

Ami Lee Iacoccát illeti, ő egy egészen más korban volt sikeres vezető. Abban a korban a sikeres vezetőnek mások lehettek az ismérvei. Ez a felmérés viszont arról szólt, hogy MA mik a sikeres vállalat és a sikeres vezető fő összetevői. lehetnek viszont közös elemek is, például emlékszem Iacocca könyvéből, hogy kiváló volt a változásmenedzselésben, nagyon inspiráló víziót mutatott a dolgozóinak és nem mellékesen igen jó operatív irányító volt.

Pali13 2012.07.13. 01:30:07

Néhány szó a felmérés körülményeiről. Összesen 150 vezetőt kerestünk meg, olyanokat, akikkel korábban már valamilyen kapcsolatban voltunk.Profit non-profit szervezetek vezetőit egyaránt. Összesen 87-en válaszoltak, a személyes megkeresés okán is vélhetően őszintén. Intézetünk a hazai vezetőkre, vezetésre fókuszál, tehát a nemzetközi összevetést keresni indokolatlan. Érdekesnek tartom megjegyezni, hogy a válaszok között nem szerepeltek direkt pártpolitikai utalások, de a kapcsolati tőke (természetes) fontossága megjelenik a válaszok között. A teljes kutatási jelentés minap került fel a MKFI honlapjára.
Köszönöm Bőthe Csabának, hogy nem csak továbbgondolta a résztvevők szerint indpiráló kérdéseket, de közzé is tette a felméréssel kapcsolatos gondolatait. Bízom benne, hogy a kérédsek átgondolása és a válaszok egyéni hasznosítása segíthet abban, hogy jobb legyen a hazai menedzsment.

Pali13 2012.07.13. 01:32:06

Néhány szó a felmérés körülményeiről. Összesen 150 vezetőt kerestünk meg, olyanokat, akikkel korábban már valamilyen kapcsolatban voltunk.Profit, non-profit szervezetek vezetőit egyaránt. Összesen 87-en válaszoltak, a személyes megkeresés okán is vélhetően őszintén. Intézetünk a hazai vezetőkre, vezetésre fókuszál, tehát a nemzetközi összevetést keresni indokolatlan. Érdemesnek tartom megjegyezni, hogy a válaszok között nem szerepeltek direkt pártpolitikai utalások, de a kapcsolati tőke (természetes) fontossága megjelenik a válaszok között. A teljes kutatási jelentés minap került fel a MKFI honlapjára.
Köszönöm Bőthe Csabának, hogy nem csak továbbgondolta a résztvevők szerint inspiráló kérdéseket, de közzé is tette a felméréssel kapcsolatos gondolatait. Bízom benne, hogy a kérédsek átgondolása és a válaszok egyéni hasznosítása segíthet abban, hogy jobb legyen a hazai menedzsment.
süti beállítások módosítása