Mese a butaságról

Egyszer valaki azt mondta nekem, ha butaságot tapasztalok, sohase jelentsem ki, hogy ennél butább ember nincs, ennél butább cselekedettel már biztos nem fogok találkozni. Hogy ez a tétel mennyire igaz, annak igazolására álljon itt egy történet!

***

Egyszer volt, hol nem volt, még az Óperenciás tengeren is túl, ahol a kurta farkú malac túr, volt egyszer egy nagyon nagy vállalat, annak a vállalatnak pedig volt egy igen fontos, magas beosztású vezetője, akit Alelnöknek hívtak. Mint általában a magas beosztású vezetőkkel lenni szokott, Alelnök is sokat dolgozott, kora reggeltől késő estig az elfoglalt emberek életét élte. Munkájának azonban megvolt a gyümölcse. Alelnök sok pénzt keresett, így nem kellett nélkülöznie, neki és családjának mindene megvolt, amire csak ember vágyhat, volt szép háza, gyönyörűen berendezve, nagy autója, gyakran utazhatott távoli vidékekre, nyáron tengerparti nyaralásra, télen hegyvidéki síelésre. Alelnök még öreg éveire is jelentős összegeket tudott félretenni, így bátran mondhatjuk, anyagi természetű gondokkal nem küzdött.

Alelnök igen jól értett a számítógépekhez, gyakorlott programozó volt, aki fiatalabb korában maga is aktívan részt vett a nagy vállalat termékeinek fejlesztésében. Mostanában ugyan már csak otthon, a szabadidejében foglalatoskodott programokkal, amúgy a saját maga szórakozására. Különösen szívesen töltötte idejét az úgy nevezett QR kódokkal, amelyek néhány éve kerültek forgalomba. Ezek azok a kétdimenziós vonalkódok, amelyekbe nagyon sok információt elrejthet az emberfia, amelyeket aztán a boltok pénztárgépei értelmeznek, de a vásárlók, felhasználók mobiltelefonjaik segítéségével maguk is el tudják „olvasni” ezeket.

Hanem aztán, miközben a QR kódok rejtelmeivel foglalkozott, Alelnöknek különleges gondolata támadt. Azt találta ki, hogy milyen érdekes és jövedelmező lenne ezeket a QR kódokat otthon hamisítani, hogy a bolti termékeket az emberfia olcsóbban tudja megvásárolni. Ahogy a gondolat megfogant, úgy nem hagyta nyugodni Alelnököt, aki lázasan dolgozni kezdett a megvalósításon. Kitalálta, hogyan tud otthon olyan QR kódot előállítani, amely becsapja a pénztárgépet, mégpediglen úgy, hogy az árucikkek eredeti árából 75% kedvezményt biztosít számára, amikor a pénztárgép a kódot leolvassa.

Miután a fenti módszert ilyen szépen kitalálta, Alelnök a tettek mezejére lépett. Végiggondolta, hogy milyen terméket lenne érdemes ilyen csalárd módon „megvásárolni”. Előbb csak a saját maga és családja számára vásárolt termékekben gondolkodott, de hamar rájött, hogy az nem igazán az ő terepe, mert a felesége könnyen kiszúrná, hogy micsoda nagy kedvezménnyel vásárolnak ők. Ezért olyan termékekben kezdett el gondolkodni, amelyeken könnyen túl is tudott adni, mégpedig a 25%-os árhoz képest jelentős haszonnal.

Alelnök a környék LEGO üzleteit nézte ki magának. Rendszeresen eljárt ezekbe az üzletekbe, ott kiválasztott különböző LEGO termékeket, amelyek dobozára az üzlet forgatagában ügyesen és észrevétlenül ráragasztotta az általa otthon előállított hamis QR kódokat. Így átalakítva vitte a játékokat a pénztárhoz, majd a 25%-os ár kifizetése után boldogan távozott. Az olcsón megszerzett LEGO készleteket az eredeti ár feléért meghirdette az Interneten működő on-line bolhapiacon, ahol aztán a szülők gyorsan elkapkodták a divatos és a gyerekek által szeretett játékokat.

A LEGO üzletek eladóinak kicsit furcsa volt, hogy Alelnök mindig ilyen jelentős kedvezménnyel vásárol, de úgy voltak vele, hogy a vonalkód nyilván nem téved, ha az van benne, hogy 75%-os kedvezménnyel lehet adni a játékot, akkor nyilván az a helyes ár. Igaz, hogy más vásárlóknak ugyanazokat a játékokat, készleteket valahogy nem számolta a pénztárgép 75%-os kedvezménnyel, de hát van ilyen, gondolták.

Az on-line bolhapiacon viszont feltűnt valakinek, hogy Alelnök több mint kétezer Lego terméket adott el az évek során összesen mintegy 30.000 dollár értékben. Ez ugyebár már kereskedelmi mennyiségnek sem kevés, így rajtaütöttek Alelnökön, akinek az otthonában megtalálták a QR kód hamisítására használt eszközöket, találtak továbbá rengeteg hamis vonalkódot, és igen sok, még eladatlan LEGO játékot is.

Így aztán Alelnököt letartóztatták és kitört a botrány. Senki sem értette, Alelnök miért csinálta ezt az igen nagy butaságot, miért lopta a fenti módszerrel a LEGO-kat és rövidítette meg a kereskedőket. Bár jelentős összeget keresett így, ez az összeg még mindig eltörpült a fizetése és egyéb juttatásai mellett, amelyeket most sajnálatos módon elveszít, hiszen a botrány és a várható nem csekély büntetés következtében Alelnököt el fogják bocsájtani a vállalatától. Kihívást látott a hamisításban, szakmai elismerésre vágyott? Akkor vajon miután kifejlesztette a módszert, és egy-két alkalommal használta is, miért nem tette inkább közzé a hamisítás módszertanát, felhívva ezzel a figyelmet a hamisítás lehetőségére és lehetővé téve, hogy a LEGO és sok más cég felkészüljön a hasonló módszerek elleni védekezésre. Ezen a módon Alelnök jelentős nyilvánosságra és komoly szakmai elismerésére tehetett volna szert, míg most nem vár rá más, csak szégyen és büntetés. Ráadásul nem csak Alelnök maga sározódott be, hanem közvetve a nagy vállalat is, ahol dolgozott.

Hát megérte ez? Biztos nem. Ráadásul még a mesét sem tudom úgy befejezni, hogy Alelnök boldogan élt, amíg meg nem halt.

***

Az emberi butaság tényleg határtalan. Mielőtt azt gondolnád Kedves Olvasó, hogy ez a történet pusztán kitaláció, ki kell ábrándítsalak. Nem mese ez, hanem maga a valóság. Thomas Langenbach, az SAP alelnöke hamisította a vonalkódokat, ragasztotta rá a boltokban a LEGO dobozokra, rövidítette meg a kereskedőket, majd tomsbrickyard néven elárverezte a játékokat az eBay-en. A rendőrség május közepén tartóztatta le Palo Altoban, Kaliforniában.

Szerző: Tűnődő  2012.07.05. 06:00 11 komment

Üdv a harmadik évezredben! (Gondolat 2012)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

Egy menedzser tűnődései (Gondolat 2011)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr24625322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.07.05. 13:35:39

Nem kellett akkora ész a mutatványhoz. Beszkennelte az olcsó LEGO kódját, otthon kinyomtatta, visszament és ráragasztotta a drága dobozra.

Tűnődő 2012.07.06. 00:33:48

@Szárnyati Gézа:

Hát ebben szerintem nagyon tévedsz kedves Géza. A vonalkód nem csak az árat tartalmazza, hanem a termék kódját is, a QR kód pedig még további adatokat is a termékről. Ha Alelnök lefotózta volna az olcsó termék kódját és ráragasztotta volna a drága termékre, akkor a pénztárnál rögvest lebukott volna, mert a pénztárgép azt jelezte volna mondjuk hogy "LEGO Stephanie nyári konyhája", miközben a kosárban egy "LEGO Star Wars Millennium Falcon" termék díszeleg. Ezt még a hülye is kiszúrja, ugyebár.

Emberünknek ennél komolyabb feladatot kellett megoldani, olyan QR kódot kellett hamisítani, amely a korrekt terméknevet tartalmazta, de egy a valósnál jóval alacsonyabb árat. Ez pedig messze nem volt ennyire triviális feladat, mint gondolod.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2012.07.06. 08:26:37

@Tűnődő: Szerintem meg te tévedsz. Én úgy tudom, még a nagy víz túloldalán sem QR, hanem hagyományos vonalkóddal mennek az áruházi rendszerek. Az esetről szóló angol nyelvű források is mind barcode-ot írnak. A kód és az ár pedig az áruház rendszerében van összerendelve, tehát nem lehetséges olyan kódot generálni, ami a drága termék nevét és alacsony árat tartalmaz.

Itt írják, hogy szkennelte a dobozok kódját: "With scanning being so commonplace, nothing seemed out of the ordinary when Thomas Langenbach ... was found scanning boxes upon boxes of Lego toys before purchasing them."

www.ibtimes.com/articles/344145/20120522/thomas-langenbach-sap-arrested-barcode-lego-ebay.htm

he “looked at toys on the internet, located the bar code, made the bar codes on his computer, and then printed them out on a label,”

barcodebandit.com/

Németh András 2012.07.06. 12:17:26

Nekem az a rész a legéletszerűbb hogy az eladónak feltűnik hogy egy fazonnak ócsóbbé jár a termék de nem teszi szóvá :D

Borosta 2012.07.06. 19:43:50

A hülyeségnek nincs határa, ezt tudjuk, ennél talán nincs is szánalmasabb mikor valaki aprópénzért szórakozik élete munkájával. Gondolom ezt az alelnök urat sem az utcáról hívták be dolgozni, valamit le kellett tenni az asztalra hogy alelnök lehessen. Egyébként minden rendszert ki lehet játszani, a Social Engineering pont erről szól, épp most olvasgattam a témában egy könyvet. Közel kerülni egy emberhez aki fontos adatokat őriz a fejében, pofátlanul egyszerű módszerekkel is lehet. Tudom persze az alelnök úrnak nem volt nehéz dolga (az ő esete nem is Social Engineering), csak visszaélt a cég bizalmával, ennyi.

A Lego az viszont egy pont érdekes dolog, mert mi történik majd ha a müanyag részecskéket mondjuk nanorobotok fogják összetartani??? Tudom a technológia még nagyon drága, de ugye irtózatos fejlődésen ment keresztül az emberiség az utóbbi 10-20 évben és hátha ez még folytatódik. Ennél a nanorobotos legónál már csak programokat vennénk a a ''kockákhoz'' hogy felvegyék a kívánt formákat, alakzatokat. Én kapásból megcsinálnám a Transformers filmből a telefon-robotot, kis házi kedvencnek, kergetni a postást:D

Erről a dologról meg a 3-d nyomtató jutott eszembe. Minden álmom, hogy majd ha 40 leszek (jó sokára:D ) kinyomtatok magamnak egy szép régi 69'Dodge Chargert, meg egy elektromotort (tudom egy ikon meggyalázása, de addigra szerintem csak letűnt legenda lesz a V8 meg a benzin) lefestem feketére és elautókázok a naplementében...na igen az álmodozás az élet megrontója.:)

brunn 2012.07.07. 15:51:55

Számomra ez a kis "mese" nem is a butaságról szól.
Inkább szól az emberi haszonlesésről, az emberi elme "átalakulásáról". Ahogyan képes magát mozgósítani, aktívvá tenni és képes az erkölcsi aggályokat félre söpörni.

Régi mondás: a pénz lehet kevés, lehet sok, de elég sosem.

Ui. Borostának: az élet az álmodozás (ábrándozás) megrontója!

Tűnődő 2012.07.08. 08:59:52

@Szárnyati Gézа:

"Én úgy tudom, még a nagy víz túloldalán sem QR, hanem hagyományos vonalkóddal mennek az áruházi rendszerek. Az esetről szóló angol nyelvű források is mind barcode-ot írnak. A kód és az ár pedig az áruház rendszerében van összerendelve, tehát nem lehetséges olyan kódot generálni, ami a drága termék nevét és alacsony árat tartalmaz."

Nem tudom, lehet, hogy igazad van és hagyományos vonalkód szerepel a történetben. Nem vagyok meggyőződve erről. A QR kód neve ugyanis a hétköznapi terminológiában "kétdimenziós vonalkód". Attól tehát, hogy "barcode" szerepel a cikkben, lehet az QR kód is.

Az ITCafe-n (itcafe.hu/hir/sap_langenbach_alelnok_lopas_lego.html)az esetről megjelent írásban egyébként szó szerint ez szerepel: "A 47 éves felső vezető a hírek szerint vonalkódokkal trükközött: betért a Lego-üzletekbe, majd egy drága játékra a saját magával hozott vonalkódot ragasztotta fel, és ez alapján fizetett a pénztárnál – például egy 279 dolláros játékra egy 49 dolláros árat tartalmazó vonalkódot illesztett." Ez az én elméletemet támasztja alá.

Az nem életszerű ugyanis, hogy Alelnök szimplán lemásolta egy olcsó termék kódját és ráragasztotta egy drága termékre, hiszen a pénztárgép ekkor egy teljesen más termék nevét hozta volna fel, mint ami az Alelnök kosarában volt. Ha ez a módszer működne, akkor százezrek csinálnák meg ezt a trükköt. De nem működik, mert a pénztáros nyilvánvalóan kiszúrja.

Az viszont hihető, hogy ha a pénztárgép az Alelnök kosarában lévő termék nevét hozta fel, de alacsonyabb árat, akkor a pénztáros nem szólt, még ha fel is tűnt neki, hogy ugyanezt a terméket fél órával előtte drágábban árazta a pénztárgép.

A felvetésed nyomán egyébként utánaolvastam a dolognak. Azt találtam, hogy még a hagyományos vonalkód is sokkal több információt tartalmaz, nem csak a termék cikkszámát, ahogy írod. Tartalmazza a gyártó ország nevét, a gyári számot, és azt is, hogy a termék hányadik a gyártó által készített terméklistán. Valószínűleg ezekkel kellett trükköznie Alelnöknek, hogy a pénztárgépet becsapja.

Tűnődő 2012.07.08. 09:03:10

@Borosta:

A 3D nyomtatók egyelőre csak műanyagból készült tárgyakat tudnak nyomtatni. Legot például. Az már azért tényleg a Dodge ikon abszolút meggyalázása lenne, hogy nem elég, hogy elektromotort teszel bele, ráadásul az egész cucc, motorostól, mindenestől műanyagból van. :-)

Tűnődő 2012.07.08. 09:06:09

@brunn:

"Számomra ez a kis "mese" nem is a butaságról szól.
Inkább szól az emberi haszonlesésről, az emberi elme "átalakulásáról". Ahogyan képes magát mozgósítani, aktívvá tenni és képes az erkölcsi aggályokat félre söpörni."

Nagyon igazad van. A jövő héten csütörtökön éppen erről fogok posztot írni, egy másik eset kapcsán. Remélem, ott majd egy jó kis beszélgetés alakul ki a témáról.

sogeking 2012.07.08. 21:46:24

nem biztos, hogy a történet csak a pénzről, butaságról szól

lehet, hogy az izgalomról, bizsergésről, amit 'vásárláskor' érzett, az esetleges lebukás lehetősége miatt

vagy valamit ezzel kompenzált, például az otthoni életvitelét...

(ettől függetlenül nyilván butaság, de nem a szó klasszikus értelmében)

Borosta 2012.07.08. 22:37:36

@Tűnődő: Szégyellem magam eme szentségtelen gondolatoktól. Megyek veszek is egy 69'-es Dodge makettet és mindennap térdreborulva előtte elmondok 2 miatyánkot meg 1 üdvözlégy-et:) Amúgy igazából az örökzöld forma, és a ''bújtatós lámpa'' ami tetszik benne. Nincs kisebbségi komplexusom, nekem felesleges a V8:D
süti beállítások módosítása