Egyszer volt, hol nem volt, az Óperenciás tengeren is túl, volt egy kis, hegyektől körülvett ország. Lakott abban egy szegény ember, aki a nagy háború alatt az országnak azon a részén született, amelyet később egy másik országhoz csatoltak, így aztán a szegény embert az egész pereputtyával együtt idegen földre telepítették. A szegény ember azonban itt is feltalálta magát, tanító lett belőle, aztán megházasodott, és született egy fia meg egy lánya.

Ez a fiú kisgyermekkorától kezdve szorgalmasan tanult, falta a könyveket, érdekelték a nehéz tudományok nagyon. Addig-addig bújta a könyveket, tanult szakadatlanul, mígnem tudós ember lett belőle.

Hanem aztán a hegyektől körülvett kis országban nagy változás következett be, az addigi hatalmasságokat szép csendesen elküldte a nép, új idők köszöntöttek az országra. Szép és reményteli idők voltak ezek, de a szegény ember tudós fiának és a többi tudós embernek nagy gondja támadt. Nehéz lett a kenyérkereset, nehéz a tudósélet, az új időkben a kis országban csak kis pénz jutott tudományra. Ezért a szegény ember fia elhatározta, hogy otthagyja a nagy reményű tudóslétet, és gazdasági embernek áll.

Elszegődött hát a fiú egy nagyvállalathoz, és dolgozott, dolgozott szorgalmasan, éveken keresztül. Eszének és szorgalmának hála egyre feljebb és feljebb került a szamárlétrán, így már nem kellett attól félnie, hogy felkopik az álla. Sőt, idővel azt is megengedhette magának, hogy egy takaros kis házat vegyen a kis ország székesfővárosának egyik kies részén.

A ház egy csendes utcácskában állott, a hegy oldalában. Szép volt az utcácska, szép a ház is, a szegény ember fia kényelmesen éldegélhetett benne családjával. Hanem az örömét elrontotta, hogy az utcácskát nagy kátyúk csúfították el, éppen a portája előtt. Nemcsak csúnya volt a sok kátyú, de veszélyes is, az arra járó kocsik kerekét, tengelyét nem kímélték.

A szegény ember fia gondolt hát egyet, és levelet írt a helyi elöljárónak, melyben szépen megkérte, hogy dolgoznák el az utcácskában a kátyúkat. Várt, várt a fiú, mígnem pár hónap után válasz érkezett az elöljárótól, amelyben azt írta, hogy a kis utcácskában nem tudják eldolgozni a kátyúkat, mert más utcákra kell a pénz. A fiú furcsának találta a választ, és újból tollat ragadott. Megírta az elöljárónak, hogy a szomszédoktól tudja, a kis utcácskában húsz éve nem csinált az elöljáróság semmit, nem újították fel az utat, a járdát, a vízelvezető csatornát. Eközben a környező utcákat szép sorban felújították, jószerével csak ez a szegény kis utcácska maradt így, kátyúsan, járdátlan, hát gondolnák már át ezt a dolgot az elöljáróságon még egyszer. Várt a fiú újfent, mígnem a válasz megérkezett. Az elöljáró azt írta benne, hogy nem tud mit tenni, mert az elöljáróság minden évben szavazással dönti el, mely utcácskák felújítására költ, és bizony a szegény ember fiának utcácskáját nem szavazták meg.

Megmérgesedett a fiú, és haragos levelet írt az elöljárónak. Azt írta benne, hogy bizony az elöljáróság igen rosszul gondolkodik, mivel az utcácskát megjavítani, a kátyúkat eldolgozni, a járdát megépíteni törvényben foglalt kötelessége lenne. Hogy szavazhatnak az elöljáróságon e kötelességre fittyet hányva? De ha ők fittyet hánynak, hát bizony fittyet hány a kötelességére a fiú is, és nem fizeti meg az elöljáróságnak járó helyi adópénzt, amíg az utcácskát meg nem javítják. Gyors válasz jött az elöljárótól a haragos levélre. Ebben erélyesen ráparancsolt a fiúra, hogy az adópénzt fizesse meg sebtiben, mert különben a bírákhoz fordul!

A fiú nem ijedt meg, és nem fizette meg az adópénzt. Hanem a kátyúk még mindig ott díszelegtek, a tavaszi nagy esők is nagy árkot mostak az utcácskában, valamit tenni kellett tehát.

A fiú három dolgot tett. Elsőbb a portája előtt saját pénzecskéjéből vízelvezetést építtetett. Másodikként a vízelvezetés építése során kitermelt követ, földet a szomszédokkal közösen behordták a tavaszi esők mosta árkokba, és szépen eldolgozták azt. Fűvel is bevetették a friss földet, így hamarosan szépen zöldellni kezdett az utcácska két oldala. A fiú ekkor ismét levelet írt az elöljáróságnak, leírta, hogy mily nagy munkát végeztek az utcában saját pénzecskéből. Kérte az elöljárót, ugyan csökkentené a fizetendő helyi adópénzt annyival, amennyit az utcácska javítására fordított. Már meg sem lepődött a fiú, mikor az elöljárótól kurta válasz érkezett: az adópénzt csökkenteni nem lehet, a törvény nem tűri! Csak azon tűnődött egy kicsit, ugyan a törvény azt miért tűri, hogy az elöljáróság húsz éve nem törődik az utcácskával, és nem végzi el, ami törvényben foglalt kötelessége lenne!

Harmadikként ekkor a fiú ravasz lépésre szánta el magát. Nem az elöljáróhoz fordult, hanem a kátyúkat bejelentette az elöljáróság azon hivatalában, ahol a kátyúk javításával foglalkoztak.

Nagy meglepetésére ettől a hivataltól igenlő választ kapott. Megnézték az utcácskát, és bizony a fiúnak igaza van, csúnya kátyúk vannak ottan, el kell azokat dolgozni. Hamarosan sort is kerítenek rá! Örült a fiú, örült a családja, lám, mégis van igazság a hegyektől övezett kis országban. Hanem aztán telt, múlt az idő, de a kátyúk csak nem akartak eltűnni. A fiú ismét a hivatalhoz fordult, mondanák meg, hogy mikor akarják eldolgozni a kátyúkat. Már csak kicsinység kell várni, mondták a fiúnak a hivatalban. Eltelt a nyár, eljött az ősz, a fiú igen sokszor beszélt a hivatallal, ahol mindig biztatták, de a kátyúk továbbra is ott árválkodtak az utcácskában. A fiú ősz vége felé már megmérgesedett, és indulatosan kérdezte a hivatalt, hogy szedtevette-teremtette, mi lesz már a kátyúkkal?!

A hivatalban ekkor töredelmesen bevallották, hogy igen sajnálatos, de nincs pénz a kátyúk eldolgozására. Hogy eddig miért beszéltek másként, miért mondták, hogy már csak egy kicsinység kell várni, és eltűnnek a kátyúk, azt persze nem tudták megmondani.

Amikor a fiúnak elpárolgott a mérge, ismét megkereste a hivatalt, mondanák meg, hogy ki az a mesterember, aki az elöljáróság megbízásából a kátyúkat szokta eldolgozni errefelé. Meglepetésére megmondták. Fel is kereste izibe a fiú a mesterembert, és megkérdezte, el tudná-e dolgozni a kis utcácskában a kátyúkat. Mondta a mesterember, hogy ő biz el tudná, de ha az elöljáróság nem fizet érte, akkor maradnak a kátyúk. Gondolkodóba esett a fiú, és kisütötte, hogy nincs itt más megoldás, neki kell a pénzecskéjéből kifizetni a mesterembert. Mikor ezt elmondta neki, az csak annyit válaszolt, hogy akkor egyet se féljen, pár nap, és készen lesz az utcácska. 40 ezer pénzt kell fizetni az ő zsebébe. Rábólintott a fiú, csak már tűnjenek el azok a fránya kátyúk!

Nem telt bele pár nap, és a mesterember tényleg szépen elrendezte az utcácskát, oly ügyesen eltüntette a kátyúkat, hogy a napra lehetett nézni, de a megszépült utcácskára nem. Örömmel kifizette a fiú a 40 ezer pénzt, a mesterember meg köszönte szépen.

A fiú és családja azóta is boldogan élnek az utcácskában, ha meg nem haltak. Csak azon tűnődik el időnként a fiú, hogy vajon ő jót cselekedett-e a köznek, hogy saját pénzecskéjén megcsináltatta az utcácskát, vagy rosszat tett azzal, hogy pénzt fizetett a mesterember zsebébe. Ki tudja, mi erre a helyes válasz. Aki nem hiszi, járjon utána!

(A Mese a kátyúról című írás szerepel az Egy menedzser tűnődései című kötetben.)

Szerző: Tűnődő  2012.07.23. 06:00 6 komment

Üdv a harmadik évezredben! (Gondolat 2012)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

Egy menedzser tűnődései (Gondolat 2011)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr144671283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.07.24. 13:47:46

Hmm, ha azt nezem, hogy az en nyari gumijaim darabja 28.000 forint es nem egy olyan embert ismerek, akik katyu miatt kaptak defektet, majd azt szamlaval igazolva kifizettettek a kozutkezelovel/onkormanyzattal, akkor a 40e forintos katyubetomes boven visszahozna az arat.

Ezert az osszegert mennyi es mekkora lyukat tomtek be?

Tűnődő 2012.07.24. 23:34:36

@gergo:

Egy kb 2m széles, 20m hosszú szakaszt kompletten felszedtek és leaszfaltoztak, mert annyi kátyú volt benne, hogy már nem volt érdemes egyenként tömködni.

pali923 2012.07.25. 09:06:09

Ha beszámítom, hogy önkormányzati megbízás esetén ez minimum százezres nagyságrend lett volna, akkor is szégyen, hogy egy önkormányzatnak nincs ennyi pénze erre. Pontosabban nem szégyen, hanem nyilván van, csak dönteni sokszor nagyon nehéz egy szervezetben Magyarországon... Sajnos nem lakik ott egy képviselő sem, ezek szerint.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.07.25. 16:45:47

@Tűnődő: magyarul 40nm2-t aszfaltoztak le 40e forintert. 1nm2 ujraaszfaltozas 1000 forint? Ertem en, hogy csak a felso kopo reteget cserelik ki es gondolom szamlat sem adtak a munkarol, de ezekszerint a vallalkozonak meg ennyiert is megeri aszfaltozni.

Hmm, ezek utan azon is el kellene gondolkozni, mi kerul 1km autopalyaban 2milliard forintba ;)

Tűnődő 2012.07.25. 23:19:16

@pali923: Valóban nem lakik képviselő az utcában. De gondolom a könyékbeli utcáknak sem mindegyikében lakik egy-egy képviselő. Azokat mégis sikerült felújítani. Csak a miénk marad el hosszú évek óta.

Tűnődő 2012.07.25. 23:24:36

@gergo: Ha a 40 nm-nyi aszfaltot máshonnan spórolták ki, ahol egyébként az árát már megkapták, akkor persze, hogy megérte 40 ezerért, tekintve, hogy nulla volt a költségoldal. :-)

1 km autópálya sem kerül valójában 2 mrd forintba. Természetesen jóval kevesebb pénzből kijön, a különbözet pedig kézen -közön kifolyik a rendszerből, és mindenféle zsebekbe vándorol.
süti beállítások módosítása