18 éve dolgozom a for-profit szektorban, azaz olyan vállalatnál, amelyet tulajdonosai haszonszerzés céljával alapítottak. Az ilyen vállalatok működésének legfontosabb alapelve, hogy bevételei meg kell haladják a költségeit, amelyek levonása után a keletkező profit a tulajdonosok között szétosztásra kerül.

A 18 évből 16 évet különböző vállalatvezetői pozíciókban töltöttem el, így folyamatosan szembesültem azzal az elvárással, amely a fenti alapelvből következik: a vállalatnak állandóan növelnie kell bevételeit és csökkentenie kiadásait, azaz egyre hatékonyabban kell működnie.  Nagyon erős szabály ez, amely alól tartósan egyetlen vállalat sem vonhatja ki magát. Egy kezdő cég esetében bizonyos ideig hajlandóak finanszírozni a veszteséget a befektetők, azonban egy idő után – érthető módon – minden tulajdonos profitot akar látni a befektetett pénzéért, azaz a vállalatnak rá kell állnia a hatékony, nyereséges működésre.

Vezetőként ennek megfelelően az a cél lebeg előttünk, hogy az általunk vezetett terület működését hatékonyabbá tegyük: a bevételeit növeljük, a kiadásait pedig csökkentsük. Az utóbbi szempont akkor válik különösen fontossá, ha a bevételek csak nehezen vagy egyáltalán nem növelhetők.  Ilyenkor kell nagyon szigorúnak lenni a költségek vonatkozásában.

Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a költségcsökkentés egyik legfontosabb formája az automatizáció. Azonosítanunk kell azokat a folyamatokat, amelyekhez nem feltétlenül szükséges emberi közreműködés, és ezeknél a folyamatoknál az emberi erőforrásokat számítógépekkel, robotokkal kell kiváltanunk. Ez ugyan általában fejlesztést, beruházást igényel, ami természetesen kiadást jelent, de cserébe a kiváltott emberi munka költségét hosszú távon megtakarítjuk, és összességében hatékonyabban, olcsóbban működünk. Egyetlen szépséghibája van csak a dolognak: ez a megtakarítás egyben azt is jelenti, hogy emberek elveszítik a munkájukat.

Miért mondom azt, hogy ez szépséghiba? Azért, mert ami jó vállalati szinten, mert hatékonyságnövekedést, olcsóbb működést, ezáltal nagyobb versenyképességet, olcsóbb árakat és nagyobb profitot eredményez, aminek örül vevő és tulajdonos egyaránt, az nem jó társadalmi szinten, mert minden állását elvesztett ember növeli a munkanélküliek számát, ez pedig komoly problémát, nagy költséget és nagy fejtörést jelent a kormányoknak.

Ami érthetetlen az egészben, hogy a világ ezeket a szempontokat láthatólag képtelen összehangolni. Egyik oldalon pénzügyi elemzők, tőzsdei szakértők, gazdasági döntéshozók hada érvel a hatékonyságnövelés mindenekfelett való érvényesítése mellett. Parlamentek alkotnak törvényeket, kormányok hoznak intézkedéseket, hatóságok vezetnek be szabályokat annak érdekében, hogy a cégeket az olcsóbb működés, az alacsonyabb árak, a nagyobb profit irányába tereljék. Megnézheti magát az a cég, amelyik nem szállítja az elemzők által elvárt eredményeket, a hatóságok által szorgalmazott alacsonyabb árakat, illetve a befektetők kívánalmainak megfelelő profitot. A tőzsde az alacsonyabb részvényárfolyamokon keresztül, a vevők a versenytársakhoz való átpártolással büntetik ezeket a cégeket. Ebbe pedig bizony egy vállalatvezető, sőt egy egész vállalatvezetés is könnyen belebukhat.

A másik oldalon ugyanazok a tőzsdei szakértők, pénzügyi elemzők és gazdasági döntéshozók, akikről az előbb beszéltem, sötét képet festenek, vészjósló hangon beszélnek és intézkedéseket sürgetnek a növekvő munkanélküliség láttán. Mintha ez a kérdés az előbbitől (a hatékonyságtól) elválasztható lenne. Pedig nem az, még akkor sem, ha a munkanélküliség csökkentésének a kérdésére adható egy kézenfekvőnek tűnő válasz: újabb befektetések, újabb cégek létrehozása, munkahelyteremtés. Igen ám, de az új vállalattól még nagyobb hatékonyságot várunk el, mint a meglévőktől (hiszen hogyan lehetne egyébként versenyképes velük), még több folyamata legyen automatizált, számítógépesített, robotok által vezérelt és végrehajtott, azaz hatékony és olcsó. Összességében egyre kevesebb élő munkaerőre van tehát szükség a gazdaságban, miközben – ezt jól tudjuk – a Föld népessége dinamikusan nő, még ha nem is egyenletes eloszlásban.

Mi következik a fentiekből? Az, hogy a hatékonyság növelése, a működés olcsóbbá tétele, az árak csökkentése, a profit növelése nem folytatható bizonyos következmények, elsősorban a növekvő munkanélküliség nélkül. A világnak tudomásul kell vennie az ezzel járó kockázatokat és a mellékhatásokat, amelyek tekintetében sajnos egyelőre sem az orvosok, sem a gyógyszerészek, sem a gazdasági szakemberek nem tudnak megfelelő válaszokat, stílusosan szólva használható recepteket adni.

Persze, ha a vállalatok egyre hatékonyabbak, egyre nagyobb profitot termelnek, akkor egyre több adót is fizetnek, amiből akár a növekvő munkanélküliség is kezelhető lenne, feltéve – jegyzem meg halkan – ha nemcsak a vállalatok, hanem az államok, kormányok maguk is egyre hatékonyabban működnének. Ha a bevételeiket zömmel nem saját működtetésükre költenék el, hanem olyan értelmes programokra, hasznos közmunkákra, építő jellegű társadalmi kezdeményezésekre, amelyek munkát adhatnak azoknak, akik a munkaerőpiacon nem jutnak lehetőséghez.

Ennek megfelelően nagyon szeretném végre látni az államok, kormányok részéről a saját hatékonyságukat növelő intézkedéseket, és az így megtakarított pénzekből az értelmes, hasznos, építő programokat, kezdeményezéseket. Gondolom, ezzel az igényemmel nem vagyok egyedül.

(A fenti írás szerepel az Egy menedzser tűnődései című kötetben.)

Szerző: Tűnődő  2012.08.30. 06:00 10 komment · 1 trackback

Üdv a harmadik évezredben! (Gondolat 2012)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

Egy menedzser tűnődései (Gondolat 2011)

Könyvrendelés

E-book vásárlás

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr314740803

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Abszurdisztán: közalkalmazotti pálinkafőzés 2012.08.30. 13:37:43

  Mondja valaki, hogy Magyarország nem a korlátlan lehetőségek földje! Nálunk ez sem lehetetlen: pálinkafőzés közalkalmazotti jogviszonyban!  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabbe (törölt) 2012.08.30. 13:28:53

itt van:::))

Az MTVA marketingkommunikációs tenderét a Prestige Média Kft. nyerte. A Fidesz egykori pártigazgatójának cégével nettó 16,8 millió forintért szerződött le a közmédia.

Várhegyi Attila és a Prestige Média Kft. nem először dolgozik a közmédiának. Az előző kommunikációs igazgató, Szabó László távozása után ugyanis az MTVA Várhegyi cégét szerződtette le külsős kommunikációs tanácsadónak. A január 15-vel kezdődő megbízás június 15-én járt le, ezt követően írt ki tendert a közmédia.

A tenderen a Prestige Média Kft. és az Imagine Creative Consulting indult, végül a gyorsított tárgyalásos eljárás után az előbbivel szerződtek nettó 16,8 millió keretösszeg erejéig - írja a Kreatív. A Prestige Média ajánlata nettó 10 millió 694 ezer forintról szólt, ám a szerződés ennél magasabb összegről kötötték. A hirdetmény szerint a szerződés végleges összértékénél "a megkötött szerződés teljes (keret)összege került megjelölésre, míg a figyelembe vett legalacsonyabb és legmagasabb ellenszolgáltatást tartalmazó ajánlat értéke tekintetében az ajánlattételi felhívás szerint az egyes ajánlatokban megajánlott éves ajánlati ár került feltüntetésre, amely magában foglalja az általános marketing-kommunikációs tanácsadás díját 12 hónapra, a marketing stratégia karbantartásának, aktualizálásának díját 12 hónapra, valamint 10 órányi eseti megbízás díját".

A szerződés a keretösszeg erejéig, de legfeljebb 20 hónapos időtartamra szól majd. A másik induló, az Imagine Creative Consulting ajánlata nettó 10 millió 976 ezer forintról szólt.

A közmédia májusban a kommunikációs igazgatói posztra Tóth István Zoltán Hír TV-s szerkesztőt, az előző Orbán-kormány alatt létrehozott Országimázs Központ egykori vezetőjét nevezte ki.

Kakimaki0123456789 2012.08.30. 14:19:56

Eleg naiv es egyoldalu az allaspontod; a profit novelesenek nem a hatekonysag novelese az egyetlen utja es ezt neked is tudnod kellene (hanem pld a marketing, piacnak megfelelo termekek gyartasa, innovacio).
a hatekonysag novelese sem egyedul a munka robotizalasa hanem ... es itt felsorolhatnam mindazt amit egy mendzsernek tenyleg tudnai kellene.
Amit leirtal az olyan mintha valaki megragadt volna abban az idoben amikor elkezdtek az autoipart robotizalni.
Es az nem az almult 16 vagy 18 evben tortent :)

LordAngelo (törölt) 2012.08.30. 14:38:21

@Kakimaki0123456789:
Ha figyelmesen elolvasod a cikket és követed a logikai felépítését, akkor rájönnél, hogy milyen hülyeséget írtál. Ezt most jó szándékból írom, nem bántásképpen.

Az általad felsorolt példák (marketing, innováció, stb.) az összbevétel növelésének módozatai. A szerző pedig stagnáló bevételeket vett alapul és így a profit növelésének egyetlen lehetősége ha a költségeket csökkenti. A költségek csökkentésének egyik módja a hatékonyság növelése.
Erről szól a bejegyzés.

Másrészről szerintem a szerző is téved. Globális szinten az automatizálás révén nő a munkanélküliség, csökken a munkavállalók összjövedelme, tehát kevesebbet vásárolnak. Ergó globálisan csökken az iparági bevétele.
Ha már automatizált és elérte a hatékonyságnak a maximális fokát, akkor már csak egy lehetősége marad: a termelőkapacitások azaz az üzemméret csökkentése, ami egyenesen alacsonyabb profitot jelent.

na4 2012.08.30. 16:52:08

A megoldas: lifetime learning.

peterta 2012.08.31. 11:08:59

Szerintem:
1. A cégek nem a parlamentek által hozott (egyébként főként csupán lokális érvényességű) törvények miatt akarnak minél több bevételt minél kevesebb költség mellett előállítani, hanem a pénzért (profit, cash), ami mozgástér, terjeszkedési lehetőség, hatalom, stb. Egy (normális) cég csak akkor osztja szét a profitot a tulajdonosok között, amikor arra a pénzre nincs szüksége.

2. A hatékonyság definícióján múlik, hogy mennyire tekintjük általános érvényű célnak. Ennek nagyon sok aspektusa van. Ha a tág értelmezést nézzük és elfogadjuk, hogy a hatékonyság egy főcél, akkor viszont nem feltétlenül igaz, hogy hatékonyabb, ami automatizáltabb. Minden a részleteken múlik. Az automatizáció sok esetben rugalmatlanná tesz. Abban az iparágban, ahol én dolgozom, pontosan az ellenkezőjét láttam az elmúlt 10-12 évben: a termékdiverzifikáció miatt a 90-es évek végi automatizálási őrület után folyamatosan tolódott a hangsúly a munkaintenzív megoldások felé, a túlzott automatizáltságba több cég beledöglött.

Nem vagyok meggyőződve, hogy a fő irány a tőkeintenzív operáció és emiatt a foglalkoztatás szintje folyamatosan csökkenni fog.
Valószínűleg a nézőpontkülönbség egyik oka, hogy én iparvállalatot vezetek, nem szolgáltatócéget.

IamTwo 2012.08.31. 12:31:53

@peterta:
1) szerintem a szerző főként az olyan állami befolyásra gondolt, mint a hatóságilag maximalizált árak (pl. közmű, telkó esetén gyakori)

"Egy (normális) cég..."
No igen, de a tulajdonos és a cég(vezetés) között igazából ellentét van, mert amint a cégben van egy kis pénz, a tulajdonos szeretné azt kivenni. A cég(vezető) pedig szeretné nem kiadni, mert az kellhet még pl. tartaléknak, fejlesztésre. Ugyanakkor nem a cégvezetés dönti el, hogy mi legyen a pénzzel, hanem a tulajdonos (közgyűlés), így a két csoport közötti kommunikáció fontos.
A kisebb cégeknél a cégvezető és a tulajdonos talán ugyanaz az ember, így az entitások közötti érdekellentét megoldódik "belülről", de a nagy cégeknél ez nem így van.

Mayka 2012.08.31. 22:06:33

Sajnos a cikk szerzőjének sok mindenben igaza van. Az okok vonatkozásában egy remek tanulmányt ajánlanék, ami Dr. Németh Tibortól származik, MEGATRENDEK 2.0 címen. (A Munkaügyi Szemle honlapjáról letölthető.)

Tűnődő 2012.09.01. 12:14:37

@Kakimaki0123456789:

Ezt írtad: "Eleg naiv es egyoldalu az allaspontod; a profit novelesenek nem a hatekonysag novelese az egyetlen utja es ezt neked is tudnod kellene (hanem pld a marketing, piacnak megfelelo termekek gyartasa, innovacio).
a hatekonysag novelese sem egyedul a munka robotizalasa hanem ... es itt felsorolhatnam mindazt amit egy mendzsernek tenyleg tudnai kellene."

Én a következőket írtam:

"Az utóbbi szempont akkor válik különösen fontossá, ha a bevételek csak nehezen vagy egyáltalán nem növelhetők. Ilyenkor kell nagyon szigorúnak lenni a költségek vonatkozásában."

"Valószínűleg nem mondok újat azzal, hogy a költségcsökkentés egyik legfontosabb formája az automatizáció."

Tehát egyrészt nem zártam ki, hogy a bevételek is növelhetők. De sokszor a jó szándék,a marketing, az innováció ellenére nem növekednek, vagy nem eléggé. Ilyenkor kerül előtérbe a költségcsökkentés.

Másrészt nem azt írtam, hogy az automatizáció az egyetlen formája a költségcsökkentésnek, hanem hogy az egyik legfontosabb.

Ha kommentelsz, akkor előbb légy szíves olvasd el figyelmesen, amit a másik ír. Nálad ez most nem sikerült.

Tűnődő 2012.09.01. 12:23:57

@LordAngelo:

Ezt írtad:

"Másrészről szerintem a szerző is téved. Globális szinten az automatizálás révén nő a munkanélküliség, csökken a munkavállalók összjövedelme, tehát kevesebbet vásárolnak."

Én ezt írtam:

"Mi következik a fentiekből? Az, hogy a hatékonyság növelése, a működés olcsóbbá tétele, az árak csökkentése, a profit növelése nem folytatható bizonyos következmények, elsősorban a növekvő munkanélküliség nélkül."

"Miért mondom azt, hogy ez szépséghiba? Azért, mert ami jó vállalati szinten, mert hatékonyságnövekedést, olcsóbb működést, ezáltal nagyobb versenyképességet, olcsóbb árakat és nagyobb profitot eredményez, aminek örül vevő és tulajdonos egyaránt, az nem jó társadalmi szinten, mert minden állását elvesztett ember növeli a munkanélküliek számát, ez pedig komoly problémát, nagy költséget és nagy fejtörést jelent a kormányoknak."

Hol itt a tévedés? Szerintem ugyanazt írtad le, amit én. Pont ez volt az írás lényege, hogy itt komoly ellentmondás van, mert az automatizáció növeli a munkanélküliséget, ami viszont csökkenti a fogyasztást és a kezelése nagyon sokba kerül adófizetői pénzből.

A fő üzenet: nem kellene ennyire erőltetni a hatékonyságnövelést, költségcsökkentést, profitnövelést évről évre. Túlfeszítjük ezzel a gazdaságot, és egyensúlytalanságot idézünk elő.

kbfkbfkbf 2012.09.01. 21:40:21

@IamTwo:

"Ugyanakkor nem a cégvezetés dönti el, hogy mi legyen a pénzzel, hanem a tulajdonos (közgyűlés)"

Na igen, feltéve ha hajlandó a Tisztelt tulajdonos foglalkozni a tulajdonával. Gyakran még a befektetési alapok is szarnak az egészre, nemhogy a kisbefektetők. Én úgy látom, inkább a cégvezetés az, aki dönt. A közgyűlés inkább asszisztál, elfogadja a vezetés javaslatait, extrém esetben támad csak.
süti beállítások módosítása