Nem kell nagy jóstehetség, hogy kijelentsük, hamarosan ismét magasra csapnak az indulatok a genetikailag módosított élelmiszerekkel kapcsolatban.

Nem mintha bármikor is nagy csend és béke övezte volna a témát.  Egyik oldalon vérmes támogatók, másik oldalon legalább olyan elszánt ellenzők mondják a magukét, érvelnek a maguk igaza mellett és a másiké ellen. A támogatók kártevőknek ellenálló, magasabb hozamú, szélsőséges időjárást jobban tűrő fajtákat emlegetnek, amelyekre az emberiség élelmiszerrel való ellátásához nagy szükség van. A másik fél ugyanezt az emberiséget félti a génmódosított növényekből készült ételektől, amelyek – véleményük szerint – károsak lehetnek az egészségre, ezért tiltani kell őket.

Mint általában, a dolgok itt sem fekete-fehérek, nem igazán lehet tudni, kinek adjunk igazat. Tény, hogy az egyre szaporodó emberiség etetése komoly kihívás. Sok helyütt a világon élelmiszerhiány van, nem jut mindenkinek étel, amelynek az ára ráadásul egyre feljebb és feljebb szökik. Senki sem tudja pontosan, legfeljebb sejti, mi lenne, ha a génmódosítás esetleges betiltása esetén vissza kellene térni a hagyományos fajtákhoz, amelyektől bizony nem várható annyi termés, mint módosított társaiktól, így aztán tovább fokoznák az egyébként is válságos, élelmiszerhiányos helyzetet.

A másik oldal érvei sem kevésbé logikusak. Ők úgy vélik, a kevesebb élelmiszer problémájával még csak-csak meg lehetne birkózni valahogy, legfeljebb a világ bőségesebbik felén kevesebbet pazarolnának az emberek. Szerintük sokkal aggasztóbb, hogy fogalmunk sincs ezeknek a módosított növényeknek a szervezetünkre, az egészségünkre gyakorolt hatásáról. Márpedig ha nem ismerjük ezek hatását, akkor sokkal nagyobb óvatosság lenne indokolt.

Az ellentábor természetesen arra hivatkozik, hogy számos kísérletet végeztek génmódosított növényekkel. Egereket, patkányokat, nyulakat és ki tudja még mit etettek általában 90 napig ilyenfajta növényekkel és a kontrol csoporthoz képest semmilyen különbséget, negatív elváltozást nem tapasztaltak. Szerintük a génmódosítást ellenzők rémeket látnak, és ósdi, maradi elvek alapján, valamint túlzott óvatosságtól hajtva akadályoznák a fejlődést.

A vita most várhatóan ismét fellángol, egy francia kutatócsoport napokban közzétett eredményei kapcsán. Ezek a kutatók abból indultak ki, hogy még egy viszonylag rövid életű állat (mint az egér vagy a patkány) esetében is túl rövid egy 90 napos teszt. Ennyi idő alatt nem derül ki, vajon mennyire káros egy genetikailag módosított növény, okoz-e több betegséget, rövidebb életet, mint a normál, módosítatlan növények. Hogy pontosabban lássunk, etessük a kísérleti állatokat folyamatosan, több éven keresztül módosított növényekkel, és nézzük meg, milyen hatást tapasztalunk.

A vizsgálat eredménye több mint megdöbbentő.  Gilles-Eric Seralini, a franciaországi Caeni Egyetem munkatársa és kutatócsoportja megállapította, hogy az NK603 jelű, a Roundup nevű gyomirtóval szemben ellenálló, génmódosított kukoricával etetett, vagy a szóban forgó gyomirtó szert tartalmazó vízzel itatott kísérleti állatok szignifikánsan, 15-20%-kal korábban pusztultak el, mint normál étrenden tartott társaik. Fontos tudni, hogy a szer koncentrációja az ivóvízben nem haladta meg az Egyesült Államokban engedélyezett szintet! A GM-étrenden tartott állatoknál sokkal gyakrabban alakultak ki daganatok, ahogyan a máj- és vesekárosodás is nagyobb arányban fordult elő közöttük. A kutatók elmondták, hogy a hím patkányok 50 százaléka, a nőstényeknek pedig 70 százaléka idő előtt pusztult el, míg a kontrollcsoportban ez az arány a hímeknél 30, a nőstényeknél pedig csupán 20 százalék volt.

A kutatók nem félnek azt a konklúziót levonni, hogy a korábbi 90 napos mérések és vizsgálatok szándékosan voltak éppen 90 nap hosszúságúak, mert, hogy így pontosan azt a negatív eredményt hozták, amelyre a gyártónak szüksége volt a módosított növényi vetőmagok forgalomba hozatali engedélyének megszerzéséhez. Azaz, e vizsgálatok manipuláltak voltak, szándékosan jobb színben tüntettek fel bizonyíthatóan egészségkárosító termékeket, ezért bizony súlyos felelősségre vonásoknak kellene következniük.

Kutatóberkekben máris magasra csaptak az indulatok Seralini és csapata eredményei körül. A kritikák (helyenként vádak) szerint a kutatást nem szakszerűen végezték, hiányosak az adatok, nem ellenőrizhetők és reprodukálhatók a mérések, nem volt megfelelő a kontrolcsoport, és még egy sor egyéb pontatlanság és szakszerűtlenség állapítható meg a vizsgálatokkal kapcsolatban. A legfőbb aduász pedig még csak nem is ez, hanem egy korábbi mérés eredménye. Ennek során ugyanis megállapították, hogy a várhatóan két évig élő patkányokban akkor is nagyon nagy százalékban alakult ki tumor, ha nem génmódosított termékkel etették, pusztán csak rendszeresen jól lakatták (értsd: túl jól táplálták) őket. A kritikusok szerint éppen az a manipuláció, ha Seralini méréseire hivatkozva most a génmódosított termékek bizonyítottan rákkeltő hatásáról beszélünk, holott nagyon valószínű, hogy pusztán a túlzott táplálkozás, illetve az elhízás egészségre gyakorolt erősen negatív hatásáról van szó, ez okoz az átlagosnál jóval több daganatot és egyéb betegségeket.

Ezek után ember legyen a talpán, aki kiigazodik ebben a vitában és el tudja dönteni, ki manipulált és ki nem,  káros vagy sem a genetikailag módosított élelmiszerek fogyasztása. Még szerencse, hogy kis hazánkban tilos génmódosított növényt termeszteni, illetve ilyenből készült élelmiszert forgalomba hozni. Lehet, hogy ez a tiltás most sokak szemében túlzónak, maradinak, ósdinak tűnik, ám az sem elképzelhetetlen, hogy egyszer majd hálával gondolunk vissza erre a tiltásra.

Szerző: Tűnődő  2012.10.04. 06:15 13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr384818987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vladimir964 2012.10.06. 10:29:35

Jó pénzért mindenre lehet találni tudóst, aki a megrendelőnek megfelelő kísérletet állít össze, és a kívánt eredményt kapja, tehát a génmódosítást ellenző tábornak is, meg a támogatóknak is. Ami viszont teljesen jogos az itt emlegetett kísérlettel kapcsolatos kiforgásokban, az a tudományt tudománnyá tevő reprodukálhatóság kérdése. Vagyis valami attól tudományos, hogy a kísérletek körülményeit közzé teszik, és azonos feltételek mellett bárki által elvégezve azonos, vagy közel azonos eredményeket kapunk, illetve a kapott eredmények beilleszthetők az adott tudományterület addigi eredményeibe, azok által magyarázhatóak. Ebben különbözik a "tedd a kezed a tévére" típusú vajákosoktól.

666Ordog666 · http://redszerhiba.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.06. 11:47:21

A menedzserek által manipulált véleményekre igazán büszkék lehetünk.
Esetleg észre lehetne venni, hogy a világban győzött a géntechnológia és a tudomány eredményeinek felhasználása a mezőgazdaságban. A termények több mint fele génmódosított technológiával jön létre. A műveletlen bunkókon kívül ez senkit nem zavar.
A fejlődés ellenfelei persze Magyarországon tartják hadállásaikat.
Nem zavar Téged menedzserkém, hogy a fejlődés folyamatos akadályozása miatt jelenleg már recesszióban vagyunk ?
Nem tűnt fel, hogy a magyar földeken az idei termés csak a gazból volt maximális, kukoricából meg szívtunk rendesen a primitív vetőmagok miatt?
Éljenek a tudomány ellenségei, a primitív, tahó magyar igazmondók !

Fekete Mamba 2012.10.06. 18:35:21

Amikor a témával kapcsolatban megjelenik egy nem szakmabeli tollából egy, a fentihez hasonló tartalmú és színvonalú írás, mindig ugyanaz jut eszembe: bizony hazaáruló az, és szolgasorba taszítja a népét, aki szétzülleszti az oktatást.

Merthogy a mondatfűzésből, stílusból látszik, hogy járt iskolába a poszt szerzője, nem is feltétlenül rest a gondolkodásra, írásának tartalma viszont egyértelművé teszi, hogy olyan alapvető ismerethiánnyal küszködik, aminek egy normálisan működő közoktatás esetén nem szabadna előfordulnia.

zapponlack 2012.10.06. 20:29:28

Kis angliai történet.
Barátnőnk ott babysitterkedik..
A család kosztján él, egyszer pizzanap, egyszer tésztanap, stb. Valahogy nem ízlik neki, így javaslatunkra főzött nagának egy paprikás krumplit, amolyan magyarosat. Megvette a hozzávalókat, boldogan megfőzte, majd megette. Bár kissé gyanús volt neki hogy a gyönyörű, nagy, egyforma krumplik a főzés során fura állagúvá, pürévé alakultak, mégis csak saját étek..
Aztán nagyon rosszul lett. Hányinger, szédülés.
Köv. nap elment a zölédségeshez és kérdezte: nem-e GMO-s krumplit adott neki?
Azt bizony, de ne aggódjon, itt mindenki azt eszi, sem termelni sem árulni nem tilos(persze ne legyünk igaságtalanok,lehet hogy csak permetszeres-hormonos volt)
Barátnőnk következő kérdése: akkor hol vehetek bio-ződséget, please!
Azt viszont itt ne keressen, Londonban biztos van, de az drága és csak a városi sznobok meg a királyi család eszi.
------
Nekünk hasonló tapasztalatunk van a GMO-s rizzsel,úgyhogy nem érdekel a tudományos vita, NO, thanks.
Azoknak pedig jó étvágyat hozzá, akik a Szent fejlődés és a Magasságos GDP-növekedés oltárán óhajtanak kisérleti nyúllá válni.

manigerzson 2012.10.07. 03:08:13

feltűnt itt pár érdekes dolog, és bár nem vagyok szakmabeli (mármint mezőgazdász vagy élelmiszer-kutató), véleményem talán még lehet.

- génmanipulált élelmiszert együnk, vagy ne?
én ezzel kapcsolatban még mindig ott tartok, hogy nem tudunk róluk eleget. egyszerűen nem lehet biztosat állítani róluk se pro, se kontra, ha nem elég nagy (emberi) csoporton folytatott vizsgálatok eredményét kapjuk meg. csak mosolygok mikor gyógyszerek (amit, ugye, lényegesen kisebb mennyiségben veszünk magunkhoz) klinikai tesztelésekor 1000-1500 fős gárdán kapott eredmények alapján tudjuk meg, hogy mennyire hatásos az a gyógyszer - plusz mindig vannak mellékhatásai is. miért nem vizsgálják nagyobb tömegeken? és a GMO-s növényeket, emberi szervezeten belüli feldolgozásukat (emésztésre gyakorolt hatásukat)? sok pénzbe kerül? és? hisz mindig azt halljuk, hogy az egészségünk a legnagyobb érték...

- termeljük-e, vagy ne?
valamit megtermelni csak akkor van értelme, ha hasznot akarunk belőle. nem tanultam közgazdaságtant, de ennyi azért megragadt bennem is. a haszon nem feltétlenül anyagi, de azzal tudunk kezdeni valamit a legkönnyebben. ha a világpiacon keresett terméket állítunk elő, akkor el tudjuk adni, relatíve jó áron (lesz hasznunk). ha nem keresett a termék, akkor nekünk kell piacot találni az árura - és a keresés nem mindig térül meg. az évtizedek óta vezetett statisztikák a mezőgazdaságban arra jók, hogy levonjunk belőle következtetéseket - a múltra vonatkozóan, mivel jelen korunk vívmányai közé még nem tartozik a jövő ismerete. ha valaki tudta (volna), hogy az idei év évtizedes szárazságrekordokat dönt, gyanítom, olyan terményeket vetett (volna), ami sokkal jobban tűri ezeket a viszonyokat. az illető most biztosan nagyot (tudna) kaszál(ni), mert az átlag alatti termésmennyiség elég jól felhajtotta az árakat.

- bio vagy nem bio?
ez is olyan téma, amin jókat nevet az emberfia. ránézésre ki tudná megmondani egy zöldségről, vagy gyümölcsről, hogy bio? szerintem senki sem. innentől kezdve nekem bárki eladhat bio és nem bio növényt, fogalmam sincs róla, hogy az az-e. papír van róla? eh... hisz a minden élelmiszeriparban ténykedő cégnél kötelező HACCP-rendszerben kizárt minden hiba? attól, hogy egy papírra fel van írva minden órában a hűtő hőmérséklete, az már biztos, hogy annyi is volt? vagy már én vagyok túl szkeptikus, esetleg paranoiás?
ide tartozik talán, hogy már nem tudom mikor, de ha jól emlékszem 4-5 éve a greenpeace végzett elemzéseket (Magyarországon is), hogy a gyom-, és kártevőirtásra használt szerekből menni halmozódik fel az emberek szervezetében. a vizsgálaton külön ügyeltek rá, hogy összehasonlításuk alapja jól körülírható legyen (nagymama, anya, lánygyermek). nekem úgy rémlik, hogy évekkel korábban betiltott permetszerek maradványait is sikerült kimutatniuk mindhárom korcsoportban, arra viszont nem sikerült választ találni, hogy a fiatalabb szervezetekbe öröklés vagy saját felhalmozódás által jutott a szerekből. az ok, amiért ezt a vizsgálatot felhoztam, hogy mi alapján sorolhatunk valamit bio-élelmiszernek? menni időnek kell eltelnie, hogy "tisztának" nevezhessünk egy adott földterületet? és mi van, ha a szomszédot meg nem érdekli ez az egész bio-őrület, és továbbra is permetez (természetesen legális szerekkel)?

- kis elmélkedés a végére...
dédapáink még nem ismer(het)ték a géneket, így azokkal nem is manipuláltak. viszont volt olyan tevékenységük, amivel mégiscsak befolyásolták az élelmiszer-alapanyagok tulajdonságait: a _nemesítés_. ez vajon miért merült feledésbe, vagy inkább úgy kérdezem: miért nem folytatjuk ezt a hagyományt? én még emlékszem arra is, hogy nagyanyámék adott növény soraiba vagy a sorok közé teljesen más növényeket is palántáztak, hogy távol tartsák velük a kártevőket - és működött a dolog! igaz, ugyanezt nagyüzemi körülmények között már elképzelhetetlennek tartom...

666Ordog666 · http://redszerhiba.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.07. 13:39:33

@manigerzson: Kedves Gerzson !
Génmanipulált élelmiszert ettél már.
A világ szójatermelésének több mint 75%.-a génmódosított. Ezt Magyarországra is behozzák minden faxni nélkül. A szója 10%.- át közvetlen adalékként használják a feldolgozó- iparban, 90%.- át pedig takarmányként.
Az emésztés során a táplálékot a szervezet felbontja aminosavakra, ami a sejtek építőanyagát szolgáltatják.
Vizsgálatokkal a GMO .- s növénnyel etetett állatok húsában még soha nem mutattak ki GMO.-t.
Az állatok májában találtak maradványokat, de az etetés szüneteltetésével a GMO eltűnik.
Minden narancslében van GMO maradvány, ha ittál ilyet akkor GMO fogyasztó vagy.
A világ kulturált részében ez semmi problémát nem jelent. Magyarországon folyik ezerrel a GMO üldözése, bunkó, műveletlen fazonok jóvoltából.
Ráadásul a GMO.-s vetőmag kb 30 %.-al drágább, mert rengeted drága, bizonyítottan mérgező vegyszer, növényvédő, rovarölő szer megtakarítható az alkalmazásával.
Üdv: szegény ördög666

manigerzson 2012.10.07. 14:57:53

@666Ordog666:
nem a Holdról jöttem, természetesen tudom, hogy a GMO-s termelés eléggé elterjedt, tehát elég sok élelmiszerben benne van. van, aki bevallja az alkotórészek felsorolásánál, van, aki nem.

a világ kulturált része sem tévedhetetlen, csak ott esetleg mások a szempontok egy-egy vizsgálat vagy folyamat kiértékelésénél. abban viszont igazad van, hogy ezt Mo.-n sokszor következetlenül teszik. a GMO-s nem azért rossz, mert ez vagy az vagy amaz a baj vele, hanem azért, mert GMO-s. bár az ilyenfajta hozzáállással nem tudok mit kezdeni, és ahogy látom, te sem. észérvekkel nehéz harcolni a szemellenzős meggyőződés ellen.

Tűnődő 2012.10.08. 08:35:04

@666Ordog666:

"Esetleg észre lehetne venni, hogy a világban győzött a géntechnológia és a tudomány eredményeinek felhasználása a mezőgazdaságban."

Hogy győzött-e, azt nem tudom. Hogy vita van róla, azt látom.

"A termények több mint fele génmódosított technológiával jön létre. A műveletlen bunkókon kívül ez senkit nem zavar."

Nem hinném, hogy ha valakinek más a véleménye valamiről, azt rögtön "műveletlen bunkózni" kellene. Észre kellene már venni, hogy ez az ország azért tart ott, ahol tart, mert igen sokan azt hiszik, hogy csak nekik lehet véleményük, másoknak nem. Tudod, elég sok szempont van a világban, így gyakran megesik, hogy egyetlen ember nem tud minden figyelembe venni. Ezért a másik véleményét érdemes meghallgatni.

"A fejlődés ellenfelei persze Magyarországon tartják hadállásaikat.
Nem zavar Téged menedzserkém, hogy a fejlődés folyamatos akadályozása miatt jelenleg már recesszióban vagyunk ?"

Sajnos nem a fejlődés akadályozása miatt vagyunk recesszióban, hanem rossz döntések, helytelen intézkedések sorozata miatt. A világban is sok ilyet láthattunk az elmúlt években, kis hazánkban meg sajnos még többet!

"Nem tűnt fel, hogy a magyar földeken az idei termés csak a gazból volt maximális, kukoricából meg szívtunk rendesen a primitív vetőmagok miatt?"

Nem a primitív vetőmagok miatt volt rossz termés, hanem az extra szárazság miatt. Ilyen aszályra, amikor hónapokig nem esik semmi, semmilyen génmanipulációval sem lehet felkészülni. Amivel ezen segíteni lehet, azt úgy hívják, locsolás. Évezredek óta működő módszer, neked is ajánlom figyelmedbe.

"Éljenek a tudomány ellenségei, a primitív, tahó magyar igazmondók !"

Nem tudom, kire gondolsz, mit a tudomány ellenségére. Ha engem is ide gondoltál sorolni, akkor elárulom, hogy fizikusként végeztem és évekig dolgoztam a tudományos kutatóként, termostabil enzimfehérjékkel foglalkoztam. Abszolút tudománypárti vagyok, ami azonban nem jelenti azt, hogy becsukom a szemem és a fülem, ha ellenérveket látok. Talán neked is ezt kellene tenned? Kicsit odafigyelni és átgondolni az ellenérveket. Meg fogsz lepődni, milyen érdekes szellemi élmény!

Tűnődő 2012.10.08. 08:42:01

@Fekete Mamba:

"Amikor a témával kapcsolatban megjelenik egy nem szakmabeli tollából egy, a fentihez hasonló tartalmú és színvonalú írás, mindig ugyanaz jut eszembe: bizony hazaáruló az, és szolgasorba taszítja a népét, aki szétzülleszti az oktatást.

Merthogy a mondatfűzésből, stílusból látszik, hogy járt iskolába a poszt szerzője, nem is feltétlenül rest a gondolkodásra, írásának tartalma viszont egyértelművé teszi, hogy olyan alapvető ismerethiánnyal küszködik, aminek egy normálisan működő közoktatás esetén nem szabadna előfordulnia. "

Mint feljebb, egy a tiédhez hasonló színvonalú kommentelőnek írt válaszomban leírtam, fizikusnként végeztem és évekig kutatóként dolgoztam, hőstabil enzimfehérjék térszerkezetét vizsgáltam. Ennek megfelelően semmiképpen nem küzdök "alapvető ismerethiánnyal", amint kedvesen megjegyezni szíveskedtél.

Ha már itt tartunk, szeretném felhívni a figyelmedet, hogy a nagy sietségben, amint igyekeztél így-úgy minősíteni engem és a magyar oktatást, elfelejtetted kifejteni, hogy mire is alapozod mindazt, amit írtál. Mégis miben merül ki ez a feltűnő ismerethiány? Esetleg megosztanád velünk, szegény lenézett földi halandókkal?

Azt látom, hogy az önbizalomban nem szenvedsz hiányt, lássuk, vajon tudással hogy is állsz!

Tűnődő 2012.10.08. 08:52:14

@manigerzson:

Nagyon jó kérdéseket tettél fel! Kis írásomban, amelyben semmiképp sem akartam állást foglalni a génmanpuláció mellett vagy ellen, pusztán arra hívtam fel a figyelmet, ami szerintem igen megfontolandó, nevezetesen hogy sokkal hosszabb idő alatt derül ki valamiről, hogy káros avagy sem, mint egy 90 napos patkányokkal folytatott teszt.

Bizony, jól emlékszel, az 1960-as években betiltott gyomirtók ma is megtalálhatók a szervezetünkben, mert még nem bomlottak le a földben és a növényeken keresztül bekerülnek a ma élők szervezetébe is, hiába nem használják ezeket ma már.

De emlékezhetünk a korai fogamzásgátlókra is, amelyeket mindenféle klinikai tesztek után engedélyeztek, majd évtizedek múltán derült ki, hogy erősen rákkeltők. Persze ez néhány év alatt, a klinikai tesztek során nem derült ki. Vajon ki és hogyan számol el azokkal, akik ezeket a fogamzásgátlókat szedték és megbetegedtek, netán meghaltak tőle? Egy elnézést kérő vállalati közleménnyel?

666Ordog666 · http://redszerhiba.blog.hirszerzo.hu/ 2012.10.08. 12:51:26

@Tűnődő: Köszönöm, hogy megtiszteltél azzal, hogy sértődés helyett kezelted az általam megfogalmazott kritikát.
Amennyiben ténylegesen otthon vagy a témában, akkor gondolataid nem egy menedzser tűnődései, hanem ismereteket is hordoznak.
Kicsit pontosabban a géntechnológia alapjairól:
A Humán Genom feltárása sok tanulsággal szolgált, pl. a várt 100.000 gén helyett csak 30.000 az emberi génállomány ( 3 gigabázisnyi adat, 30.000 gén )
Bizonyítottnak látom, hogy a tudatlanok mindig sokkal bonyolultabb eredményt várnak, mint amit végül a tudomány bizonyít.
Az élő szervezet felépítésének kódolása az aminosavakkal ( A, C, G, T )elég logikus, egyszerű rendszer. Az élelmiszereket az emésztés során az élő szervezet felbontja aminosavakra és azokból építi fel az új sejteket. Tény kérdése, hogy az emberi szervezet a GMO maradványokat jól kezeli, a máj kiszűri és elbánik velük. Az állatok húsában még soha nem mutattak ki GMO maradványt, vegyszert, rovarölő szert annál gyakrabban.
Ezek gondolom mindenki által ismert tények.
Nem vagyok GMO szakember, de a tudomány képviselőitől joggal várom el, hogy a tudatlanokat a helyükre tegyék. Az alkotmányban rögzítésre került a vélemény nyilvánításának szabadsága.
Nekem az a véleményem, hogy a GMO mentesség a magyar mezőgazdaság csődjéhez fog vezetni.
Ostoba, műveletlen " szakemberek " erőlködése miatt több milliárdos kár keletkezik a magyar mezőgazdaságban. Mintha Tőled olvastam volna, hogy a GMO alkalmas lehet a szélsőséges időjárást tűrő fajok létrehozására.
A tudomány eredményeinek tagadása miatt a művelt emberek joggal tekintenek úgy ránk, mint a GMO mentes bajnok " piros kukoricára ".
Nagyon pontosan fogalmaztam, hogy a fejlődés akadályozása miatt vagyunk recesszióban ! Akár egyet is érthetnél, hiszen az, hogy " rossz döntések, helytelen intézkedések " ugyanazt jelentik, mint a következmény megnevezése.
Sajnálom, hogy nem értettél meg.
Üdv: szegény ördög666

Tűnődő 2012.10.08. 22:47:59

@666Ordog666:

Természetes, hogy nem sértődtem meg, mert átérzem a te álláspontodat. Világos, hogy mi vezérel téged, az az aggodalom, hogy a GM tiltásával kizárjuk magunkat valamiből, ami - ha jó dolog - előbbre vihetne minket. Hiszen a GM módszerekkel nagyobb terméshozam, szélsőségtűrés, és egy sor egyéb jó tulajdonság érhető el.

Ugyanakkor oda kell figyelni egyéb szempontokra is. Például arra, amit zapponlack írt fentebb. Vagy amit a postban szereplő franciák kutattak. Mert ezek legalábbis megkérdőjelezik azt, amit írtál, hogy "Tény kérdése, hogy az emberi szervezet a GMO maradványokat jól kezeli, a máj kiszűri és elbánik velük." Ez egyébként szerintem azért sem triviális, mert a génmódosítással nem csak az összetétel változik meg, hanem a funkció is. Ha kétszer akkora lesz a krumpli, az valószínűleg annak köszönhető, hogy a módosítással a sejtosztódás jelentősen stimulálódik a krumpliban. Ha ezt megesszük, egyáltalán nem triviális, hogy egyszerűen lebomlik bennünk és biztosan nincs (nem lesz) semmilyen hatása. Lehet, hogy az eddigi vizsgálatok csak nem adtak elég időt annak, hogy ezek a hatások jelentkezzenek, kialakuljanak.

Üdv: Tűnődő

manigerzson 2012.10.10. 01:25:50

@Tűnődő:
ajjaj, ebbe ne menjünk bele. amióta írott történelem létezik, állandóan háborúzott az emberiség. vagy fordítva? amióta háborúzunk, azóta van írott történelem? mindegy is. a lényeg, hogy azok miatt se kért soha senki bocsánatot. felelősöket mindig kerestek, de valahogy a bocsánatkérés mindig elmaradt.
ahogy így van ez ma is. sajnos sokakban az a meggyőződés van, kisfőnöktől a vezérigazgatóig (tisztelet a kivételnek), hogy a bocsánatkérés megalázkodással egyenlő, ami elveszi az ő tekintélyét. volt már pár munkahelyem, és valahogy azzal a főnökömmel tudtam legjobban együtt dolgozni, aki nem félt beismerni, ha tévedett/hibázott. de ez már egy másik történet...
süti beállítások módosítása