Ősz van, október vége. A szokatlanul későn érkezett vénasszonyok nyara kellemes napsütése ellenére érezzük a természet búcsúzását, benne van a levegőben. Ha másért nem, hát azért, mert az ország az 56-os forradalomra emlékezik, és az emlékezés tragikus, komor hangulata az elmúlást juttatja eszünkbe.

Ahogy nincsen ősz az 56-os forradalomra való emlékezés nélkül, ugyanúgy nincsen 56-os emlékezés Kádár Jánosra való utalás, 56-os szerepének értékelése, illetve az 56-ot követő Kádár korszakra való emlékezés nélkül. Mivel Kádár Jánosnak vitathatatlan szerepe volt a forradalom bukásában - tekintve együttműködését a forradalom leverésére érkező szovjetekkel -, megítélése mostanság egyre inkább negatív. Sokan teszik fel a kérdést, mi történt volna, ha Kádár nem „fekszik le” a szovjeteknek, ha a Nagy Testvér az ő személyében nem talált volna szövetségesre a magyarok ellen éppen a magyarok között.

Persze, ha valaki egy kicsit is elmélyül a történelemben, az hamar rájöhet, hogy a forradalom leverésében Kádár leginkább statisztaszerepet játszott. Ha ő nincs, a szovjet tankok akkor is szétlövik Budapestet, ebben senki sem akadályozta volna meg őket. A Nyugat, az Egyesült Államok, a korábbi ígéretek ellenére sem kívánt beavatkozni és a magyarok segítségére sietni, bár ezt igen sokan remélték. A forradalommal szinte egy időben kitört ugyanis a szuezi válság, mivel Egyiptom államosította a szuezi csatornát, mire válaszul Izrael lerohanta a szomszéd államot. A válságba beavatkozott Nagy-Britannia és Franciaország is, így hamarosan hármasban támadták az észak-afrikai országot. Az Egyesült Államok nem támogatta a katonai akciót, és az éppen zajló amerikai elnökválasztás miatt maga nem is avatkozott be a harcokba. Nem szerette volna azonban azt sem, ha az invázió ellen állást foglaló, Izraellel tradicionálisan feszült viszonyban lévő Szovjetunió beavatkozik Egyiptom oldalán, mert ez az arab országok szimpátiáját növelte volna a szovjetek iránt. Kapóra jött, hogy a szovjetek pedig igencsak nem szerették volna, ha a magyar forradalmi erők segítséget kaptak volna az USA-tól. Bár hivatalos tárgyalások nem voltak, megállapodás nem született az USA és a Szovjetunió között, a beavatkozás egyfajta hallgatólagos megállapodás keretében mind a két oldalon elmaradt. A nagy játékosok ilyetén magatartása előtt pedig az ENSZ is tehetetlenül állt.

Visszatérve Kádárra, világpolitikai szempontból az elefántok között igencsak a hangya volt az ő szerepe tehát. Ugyanakkor magyar vonatkozásban ez a szerep meghatározó jelentőséggel bírt, mivel azt a benyomást alakította ki, mintha a szovjet beavatkozás jogszerű, legitim lett volna. Ez a tény, illetve hogy egyértelműen és nyíltan a szovjetek mellett és a forradalom ellen foglalt állást, abszolút negatív kontextusba helyezi őt a történelemben. Nevét adta nem csak a forradalom leveréséhez, de – még inkább – a forradalom bukását követő tisztogatáshoz, tömeges bebörtönzésekhez és kivégzésekhez, amelyek az ötvenes évek ÁVH-s terrorjához hasonlóan százezrek életét nyomorították meg.

De miért helyezkedett szembe Kádár a magyar forradalom ügyével? Kádár számára az egyik legalapvetőbb politikai kérdés a szocializmus és a kapitalizmus küzdelme volt. Sohasem kételkedett abban, hogy ez a küzdelem nem hozhat mást, mint a szocializmus győzelmét, mivel a szocializmust eleve magasabb rendűnek tartotta, mint a kapitalizmust. Néha ugyan elgondolkodtatták bizonyos világpolitikai események (mint az amerikaiak vietnámi háborúja vagy Izrael győzelme az arab országok felett), de végül azt szűrte le, hogy a kapitalizmus stratégiailag mindenképpen visszaszorulóban van, legfeljebb időnként arathat még taktikai győzelmeket.

A közhiedelemmel ellentétben a szocializmus felsőbbrendűségébe és győzelmébe vetett hite sem tette azonban Kádárt az erőszakos, háborús megoldás hívévé. Ennél józanabb, pragmatikusabb politikus volt, aki egyértelműen a béke pártján állt, mivel úgy vélte, hogy a háború túl nagy árat követel az egyes országoktól és az egyes emberektől. Ezen meggyőződéséből – sajnos – csak egy kivétel vonatkozásában engedett. Úgy vélte, hogy bizonyos helyzetekben (itt egyértelműen elsősorban az 1956-os forradalomra kell gondolnunk), a „hatalom megtartása érdekében alkalmazott erőszak ésszerű és végső soron kevesebb áldozattal jár”, feltehetően megint csak azért, mert a szocializmus végső győzelmét hitte, várta, amellyel szemben csupán átmenetileg és lokálisan tartotta elképzelhetőnek el az ellenfél sikerét. Ez magyarázza Kádár állásfoglalását a magyar forradalommal szemben.

Ez volt Kádár János egyik arca, a negatív, az elnyomó, az erőszakkal fellépő, a forradalmat leverő kommunista arca, amely így október táján mindig reflektorfénybe kerül.

Nézzük meg most azonban a kádári politika másik arcát és azt, hogy milyen hatása volt ennek Magyarországra! Kádárnak meggyőződése volt, hogy csak realista megközelítésen alapuló, józan, az ellenfél lehetőségeit és érdekeit egyaránt mérlegelő politikát szabad folytatni. Ebbe a reálpolitikába nála bőven belefért az is, hogy az úgynevezett „semleges kapitalista” országokkal (pl. Svédország, Ausztria) más viszonyt kell kiépíteni és folytatni, a különböző társadalmi berendezkedésű országok békés egymás mellett élése jegyében és az emberiség közös sorsának érdekében.

Természetesen a hidegháború légkörében ennek a politikának még nem volt létjogosultsága. Kádár maga is azt mondta egy beszédében 1957-ben, hogy „ennek egyelőre semmi reális alapja sincs”. De néhány évvel később, Hruscsov bukását követően, amikor világossá vált, hogy a világ inkább a kijózanodás, semmint a háború felé mozdul el, a kádári józan realizmus előtérbe került és felértékelődött.  A szocialista táboron belüli viszonyok is átalakultak, átértékelődtek. Kádár ugyan soha semmilyen formában nem kérdőjelezte meg a Szovjetunió vezető szerepét a szocialista országok vonatkozásában, még akkor sem, amikor egy-egy szovjet lépést követően ezt mások megtették. Ugyanakkor többször is nyíltan és világosan nagyobb rugalmasságot kért számon a szovjeteken, hangsúlyozva, hogy a szocializmus ugyan világrendszerben, de nemzeti keretek között épül.

Úgy vélte, hogy minden kommunista párt és minden szocialista ország sokat köszönhet a Szovjetuniónak, Moszkva védelmének, éppen ezért méltányolnia kell annak a nagyhatalmi létből fakadó érdekeit. Hozzá kell tennünk, Kádár előtt nem volt e tekintetben túl sok alternatíva. Magyarország számára létkérdés volt a Szovjetunióból származó import, illetve a magyar termékek korlátlan felvevőjeként funkcionáló orosz piac. Ennek fényében valamelyest érthető, hogy Kádár nem emelt szót a szovjetek ellen, nem feszegette a szovjet csapatkivonást, sőt, többször a nyilvánosság előtt, a nemzetközi helyzetre hivatkozva megindokolta és szükségesnek nevezte a szovjet csapatok magyarországi állomásozását.

Ugyanakkor a kádári józan realizmus, illetve ennek egyik fontos eleme,  a Kádár által sokat hangoztatott „békés egymás mellett élés, a tőkés országokkal való együttműködés” jegyében az ország nyitott nem csak a már említett semleges Svédország és Ausztria, de a jóval kényesebb témának számító NSZK felé is. Ezt Kádár szükségesnek és fontosnak tartott hiszen „bár az NDK szövetségesünk, de azt is tudomásul kell venni, hogy .. létezik egy másik német állam is, megfelelő gazdasági, politikai és katonai potenciállal, amelynek szintén valahogyan illeszkednie kell Európa közösségébe”. Bár Lengyelország és az NDK helytelenítése és tiltakozása hatására Kádár egy időre visszavonulót fújt, a szándék világos és érthető volt: a szocialista egység megőrzése nem jelentheti egyben a KGST országok gazdasági és politikai elszigetelődését, mivel a tőkés országokkal (főleg a semlegesekkel) való együttműködés nélkül a szocialista országok gazdasági fejlődése nem lesz megfelelő és ez árt a szocialista világrendszer egészének.

Kádár nem csak a nyugati országok felé akart nyitni, hanem a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank irányában is. Meggyőződése volt, hogy csatlakoznunk kell a Valutalaphoz és a Világbankhoz, mert az nagyon sok előnnyel járna, nagy lendületet adhatna a gazdasági fejlődésnek. A szovjet vezetés elutasító reagálása miatt Kádár először itt is visszavonulót fújt, de csak idő kérdése volt, hogy mikor áll elő ismét a „farbával”. Az 1967-ben Magyarországon járt szovjet küldöttségnek beszélt ismét a kérdésről, természetesen jó alaposan „megágyazva”” mondandójának. Előbb leszögezte, hogy továbbra is számít Moszkva segítségére, amely segítség, illetve a teljes szovjet-magyar barátság a záloga Magyarország szuverenitásának, szabadságának. Ezt követően kifejtette, hogy a szuverenitást oly módon kell gyakorolni, hogy a szocializmus ügyét helyileg kell győzelemre vinni, reformok, az életkörülmények javítása, a békés egymás mellett élés alapján kialakított gazdasági kapcsolatok révén. Ez a fajta fejődés minden szocialista országnak, a Szovjetuniónak is érdeke, ennek megfelelően el kell fogadnia, mint szuverén nemzeti sajátosságot, sőt követnie kellene. Cserébe Magyarország mindig, minden körülmények között lojális marad szövetségeséhez.

A fentiekből jól látható, hogy  Kádár egyfajta „lojális vagyok de önálló is akarok lenni”, ill. „megőrzök de újítani is akarok” politikát igyekezett követni. Le kell szögezni, hogy ez tulajdonképpen előnyös volt Magyarország számára, hiszen a nemzetközi erőterekben ügyes egyensúlyozást tett lehetővé, és nagyban hozzájárult a gazdasági fejlődéshez is. Ez volt Kádár másik arca. A józan, realista, békés egymás mellett élésre és együttműködésre törekvő reálpolitikus arca.  Ez az az arc, amelyre Magyarországon több nemzedék is nosztalgiával emlékezik. Ez segítette ugyanis az országot ahhoz a szocialista összehasonlításban relatíve magas életszínvonalhoz, amely sokak számára még manapság is felértékeli a Kádár-korszakot.

Így a végén persze felmerül még egy záró kérdés. Az nevezetesen, hogy melyik Kádár volt a meghatározóbb számunkra. A forradalom bukásában közreműködő, a forradalmat követő megtorlást irányító, sokakat megnyomorító, az országot a szovjetekhez kötő Kádár vagy a józan, realista, együttműködésre törekvő, gazdasági fejlődést, viszonylagos önállóságot és elfogadható életszínvonalat eredményező Kádár? Erre a kérdésre ki-ki a saját meggyőződése és lelkiismerete alapján találhatja meg a saját maga válaszát.

Szerző: Tűnődő  2012.10.25. 06:00 9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://egymenedzsertunodesei.blog.hu/api/trackback/id/tr794868406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v2peti 2012.10.25. 12:49:10

Ahhoz, hogy Kádárról véleményt mondjunk, meg kellene nézni azt, hogy a többi ország hogy csinálta a dolgokat. Ne a keményebb időszakot nézzük az 50-es évek végétől, hanem a puhábbat ca. 1968-tól.
Jobb lett volna-e, ha kapunk egy Titot, egy Ceausescout, egy Jaruzelskit, vagy egy Honeckert, vagy egy Zsivkovot? Talán még Husák volt a legnormálisabb ezek közül.

manigerzson 2012.10.25. 18:00:30

nekem két apróság jutott eszembe, bár igazságtartalmuk mértéket nem ismerem.
1. az államadósság erőteljes emelkedése akkor kezdődött el (mármint Kádár irányítása alatt). a felvett hitelekből fedezték a kiegyenlítettebb inflációt.
2. aztán a módszerváltás idején egyedüli államként az akkori vezetők nem kérték/nem vették igénybe az egyedülálló lehetőséget, hogy ettől a hitelállománytól megszabaduljon az ország.

lesz valaha olyan kormány, amely a bevételei egy részét nem önreklámozásra, hanem hosszabb távú projektekbe fekteti? pl indítana egy egy éves ipari/gazdasági kutatást, hogy 2-3-5-10 év múlva mik lehetnek keresettek a világpiacon, és aztán azon termékek előállításába fektethetne. engem az se érdekelne, ha a saját cégei csinálják a felmérést, feltéve, hogy annak eredménye nem az lenne, amit a kormány hallani akar, hanem tényeken alapuló, megalapozott következtetés. nem kéne 100%-nak lennie sem, mivel semmi sem az. csak az ember látná, hogy van remény...

manigerzson 2012.10.25. 18:03:50

tudom, néha hülyeségeken gondolkozom, bár valaki azt mondta rám, hogy gyógyíthatatlan optimista vagyok.

Tűnődő 2012.10.25. 23:38:31

@manigerzson:

Jól tudod, a Kádár korszak vége felé az ország elkezdett többet fogyasztani, mint amennyit megtermelt. Ez eladósodáshoz vezetett. Hozzáteszem, ma nagyon örülnénk annak az adósságszintnek, amely akkor jellemezte az országot (ha jól tudom, a mainak a negyedét sem érte el).

Ami a hitelállománytól való "könnyű" megszabadulást illeti, ez városi legenda. Hitelt nem engednek csak úgy el. Államcsőd esetén persze muszáj a hitelezőnek újratárgyalni, könnyíteni, de elengedni akkor se szoktak, legfeljebb részben. Egy ilyen államcsődtől és adósságátüttemezéstől viszont a jóisten mentsen meg, mert ennek az árát sokszorosan fizeti meg a lakosság (megszorítások, elszaladó infláció, nemzeti fizetőeszköz leértékelése, stb. formájában). Élő példa: Görögország. Ők megpróbálták ezt a játékot. Jól jártak vele?

A javíthatatlan optimizmus egyébként nem olyan nagy baj. Én is annak vallom magam. A világot szerintem a javíthatatlan optimisták viszik előre, mert ők reménytelennek tűnő dolgokba sem sajnálnak munkát fektetni.

StanLee · https://newsroll.net 2012.10.27. 14:25:59

@manigerzson: Én is optimista vagyok, de a politikusok nemzettől függetlenül csak 4 éves periódusokban képesek gondolkodni. Elég sokat vagyok Németországban, ott pl. most, hogy az államnak relatíve jól megy, adót (szja) akar csökkenteni. Ezzel csak az a baj, hogy a normál állampolgárnak ez azt jelenti, hogy 10 euróval többet vihet haza havonta, ami nem érezhető, max vesz eggyel több dönert a családnak. Ezt a zsetont inkább K+F-be kéne rakni. Ha sok a pénz, és a nép jól él, könnyebben el tudja viselni az ilyen típusú kiadásokat, és ezzel a jövőbe invesztál. Persze a választások alkalmával egy olyan mondat, hogy csökkentettük az adókat, jobban hangzik, mint hogy a K+F-be raktunk x mrd eurót. Itthon nincs K+F támogatás az államtól, olyan hűdesok innováció sincs...

Az államadósság (részleges) elengedése a rendszerváltozáskor: én ezt úgy tudtam volna elképzelni, hogy kérjük a részleges elengedést, de helyette kapunk IMF felügyeletet. Nem biztos, hogy sokkal rosszabbul járt volna az ország, mint az akkori bölcsész politikusok által járt. Az, hgy csak úgy elengedik az adósságot, nem jelenti azt, hogy most nem lenne ugyanennyi. Pont azért, amit írtál, a politikusok rövidlátása miatt, a hitelfelvétel csak nagyobb ütemű lett volna, mint volt. De ez csak az én véleményem, és biztosan félreismertem lelkiismeretes politikusainkat :-)

manigerzson 2012.10.28. 02:19:20

hát, én még gyerek voltam, mikor ez a politikusgeneráció kinevelődött, de tekintettel az ország jelenlegi helyzetére, talán nem alaptalanul írom le, hogy esetleg mindegyikük elmehetne melegebb éghajlatra ("csak oda" jeggyel, amit saját zsebből fizetnek ki). tudom, ez már aktuálpolitika, de azt látva, hallva, olvasva, hogy milyen sokan (vagy már a gyerekeik, egyéb családtagjaik) vannak még mindig elég jelentős funkcióban olyan emberek, akik már Kádár idején is voltak "valakik" valahogy nem tudok meglepődni.
ezek az emberek addig fognak ottmaradni, míg a nosztalgiaérzést el nem söpri a fejekben a realitás és a következetes jövőtervezés. meg persze a feudalizmusból (és persze későbbi korokból) ránk maradt uram-bátyám rendszert felváltja a "mutasd magad (és a referenciáidat)". igen, tudom, ez máshol is így van, de ennyire sehol se szaladt meg a szekér...

ezüstszem 2012.11.18. 17:05:00

@Tűnődő: .. a Kádár korszak vége felé az ország elkezdett többet fogyasztani, mint amennyit megtermelt. Ez eladósodáshoz vezetett.

Nem ez vezetett eladósodáshoz, hanem a Kádár korszak rossz gazdaságpolitikája és a hitelfelvételek.
Jól tudjuk, hogy a kommunista és a ballibás kormányok előszeretettel szeretik adósságba vinni az országot és a felvett pénzeket elmutyizni egymás között.

Tűnődő 2012.11.18. 17:56:15

@ezüstszem:

A hitelfelvételekre azért került sor, mert a Kádár-korszak vége felé az életszínvonal emelésére helyeződött a hangsúly. Ez pedig azzal járt, hogy az ország többet fogyasztott, mint amennyit megtermelt. A hitelek azért kellettek, hogy ezt a deficitet finanszírozzák.

Fentieket nyugodtan nevezhetjük rossz gazdaságpolitikának, nincs ezzel gondom. Ettől még igaz, amit leírtam.

Adósságba nem csak a baloldali kormányok "szeretik előszeretettel" vinni az országot. A népszerűség fenntartása érdekében ugyanis gyakorlatilag minden kormány kevesebb adót szed be, mint amennyi szükséges lenne (a különbség csak annyi, hogy a balos kormányok inkább az alsóbb rétegektől, a jobbosak a vagyonosabbaktól szednek be kevesebb adót, különböző adóókedvezmények következtében). Ha a kevesebb adók miatt nincs elégséges állami bevétel (mint ahogy általában nincs) akkor pedig nem marad más, mint a hitelfelvétel. Abban egyetértek veled, hogy a kormányok gyakran elmutyizzák a pénz egy részét, és ez is hozzájárul a hitelfelvétel szükségességéhez. De ez sem politikai hovatartozás kérdése, jobb és baloldali kormányok egyaránt remekül értenek a mutyizáshoz. Kivétel nincs - sajnos.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2012.11.27. 11:15:19

Kádár János bírái előtt - Egyszer fent, egyszer lent (1949-1956)
Megveendő, elolvasandó.
süti beállítások módosítása